Redactia.ro
Home » Homepage » EXCLUSIV. Sute de refugiați ucraineni au învățat limba română gratuit. Cum s-au gândit Silviu și Delia Dragomir la această inițiativă: ”Limba poate fi un impediment”

EXCLUSIV. Sute de refugiați ucraineni au învățat limba română gratuit. Cum s-au gândit Silviu și Delia Dragomir la această inițiativă: ”Limba poate fi un impediment”

GALERIE FOTO (2)

Delia Dragomir este o femeie de afaceri cunoscută în țară, CEO al companiei Eucom, cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România. Delia a pus bazele companiei alături de soțul său, Silviu Dragomir, în 2002, pentru a răspunde nevoilor și provocărilor companiilor aflate în plină expansiune și integrare în mediul de afaceri globalizat. Reprezentanții companiei au luat decizia de a sprijini refugiații ucraineni care, în prezent, au nevoie de suportul lumii. Anul acesta, pe parcursul a trei luni, centrul de limbi străine a oferit cursuri gratuite de limba română și engleză pentru refugiații ucraineni de pe teritoriul României.

Astfel, aceștia se vor putea integra mai ușor în locurile unde au fost nevoiți să se relocheze. Cursurile s-au desfășurat online, sub îndrumarea a doi traineri de origine ucraineană. S-au înscris peste 200 de persoane la cursuri, formându-se 5 grupe de limba română și 6 grupe de limba engleză. Cele 11 grupe formate au avut alocate un total de 220 de sesiuni, iar investiția companiei Eucom în acest proiect se ridică la suma de 20.000 Euro.

Cum s-au gândit Silviu și Delia Dragomir la această inițiativă

Delia Dragomir ne-a mărturisit că, în astfel de momente, fiecare dintre noi trebuie să se implice așa cum poate. Împreună cu soțul ei, Delia a donat pentru refugiații ucraineni, însă s-a gândit că ar fi bine să implementeze și cursuri gratuite de limba română și engleză pentru aceștia.

Redacția.ro: Ați ales să vă implicați după izbucnirea războiului în Ucraina. Ce a presupus activitatea voastră voluntară?

Delia Dragomir: Credem că în astfel de momente, fiecare dintre noi trebuie să se implice cum poate… tragediile scot la iveală și lucruri frumoase, precum umanitatea, empatia, soliaritatea. De aceea, noi am donat pentru refugiații ucraineni, atât în numele companiei, cât și personal, managementul dar și angajații care s-au implicat. Și ne-am dorit să facem mai mult de atât: să organizăm și cursuri. La Eucom, ne dorim să fim „your bridge to the world”. Asta suntem, așa unim oamenii, limbile, culturile diferite și ceea ce facem acum este în concordanță cu viziunea noastră de a ajuta 1 milion de oameni să progreseze în carieră. Prin această acțiune contribuim la viziune și oferim sprijin celor ce au nevoie și își doresc să progreze în cariera lor.

Iar acum, având în vedere ceea ce se întâmplă, cu atât mai mult trebuie să intervenim și să întindem o mână de ajutor. Sunt o mulțime de refugiați care rămân în România pentru a se adăposti de război și își caută joburi. Am văzut o mulțime de anunțuri online ale ucrainenilor care își caută joburi în țara noastră. Limba poate fi un impediment în găsirea unui job. De aceea, în perioada aceasta am oferit gratuit cursuri de română, respectiv engleză. Astfel îi putem ajuta să se acomodeze mai ușor aici și le creștem șansele de a-și găsi un job. Credem că dacă toți punem umărul și ne implicăm schimbăm în bine viața unor oameni care trec prin adevărate tragedii în aceste momente. Detalii despre cursurile oferite se găsesc pe site-ul nostru, eucom.ro. Cursurile s-au desfășurat online, sub îndrumarea trainerului Ina Dobre, ucraineană de origine.

R: Au existat ucraineni dornici să învețe limba română?

Delia Dragomir: Da, am avut atât participanți la cursurile de limba română cât și engleză. De fapt, majoritatea persoanelor înscrise s-au înrolat la cursul de limba română. Astfel, cu ajutorul acestui curs, suntem siguri că se vor acomoda mai bine în România. Atunci când te relochezi în altă țară, un pas important este să înveți limba țării unde locuiești, și ne bucurăm să asigurăm acest prim pas pentru ucrainenii care au fost nevoiți să își caute refugiu în țara noastră.

Credem că româna este mai ușor de asimilat pentru un ucrainean, având în vedere că în limba română avem totuși influențe slavone. De asemenea, prin proximitatea de țara noastră, ucrainenii s-au întâlnit mai des cu limba română. Acest proiect a avut un dublu scop, pe lângă cel de a le facilita ucrainenilor adăpostiți în România integrarea la noi în țară, am vrut să venim și în sprijinul celor care doresc să-și continue activitatea, și în acest sens am cooptat-o în echipa noastră pe Maryna, care a fost trainerul de engleză pentru grupele care și-au dorit să studieze această limbă. Pe lângă ea, mai avem în echipă și alți traineri ucraineni care au dorit să-și continue activitatea, și care acum sunt parte din echipa noastră.

Valerii, o ucraineancă, încântată de cursurile de limba română

Majoritatea cursanților de origine ucraineană s-au înscris la cursurile de limba română și își doresc să își continue studiile. Tocmai de aceea, reprezentanții Eucom explorează ideea de a continua acest proiect, organizând și alte module de cursuri gratuite, atât pentru limba română cât și pentru limba engleză.

Am avut ocazia să particip la cursurile online de limba română, organizate de Eucom și implementate prin eforturile profesoarei Inna Dobre. Sunt infinit recunoscătoare pentru asta. Din păcate, conflictul din țara mea continuă și sunt nevoită să rămân în România și odată cu asta trebuie să mă integrez în societatea românească. La baza acestei integrări poate fi doar limba, iar cursul oferit de Eucom acoperă nevoile imediate pe durata șederii mele în România.”, a declarat Valerii, cursantă de origine ucraineană.

Eucom este cel mai mare furnizor de cursuri de limbi străine pentru sectorul corporate din România. Afacere 100% românească, co-fondatorii Delia și Silviu Dragomir au pus bazele companiei în 2002, pentru a răspunde nevoilor și provocărilor companiilor aflate în plină expansiune și integrare în mediul de afaceri globalizat. Anual, echipa Eucom livrează peste 1.000.000 ore de training si evaluari, având la nivelul anului 2021 peste 50.000 de participanți, precum și persoane care au fost evaluate, de la peste 90 de companii client din varii domenii de activitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: