Redactia.ro
Home » Breaking News » Explozia care a devastat astăzi Beirutul, primele numărători vorbesc despre 3000 de răniți

Explozia care a devastat astăzi Beirutul, primele numărători vorbesc despre 3000 de răniți

beirut

În capitala Libanului a avut loc o explozie cu o undă de șoc extrem de puternică. La kilometri distanță de locul izbucnirii, geamurile clădirilor s-au spart, mașinile au fost aruncate invers iar cerul întregului oraș a fost acoperit de un nor în forma unei ciuperci. Numărul exact de victime nu este încă cunoscut. Un martor a descris scenele ca fiind „apocaliptice”.

Din ce cauză a avut loc explozia

Inițial se credea că focul a izbucnit la o fabrică de artificii de lângă port, însă ulterior s-a aflat că un depozit plin de materiale explozive confiscate a stat la baza catastrofei. Evenimentul pare să fi fost un accident cauzat cel mai probabil de faptul că materialele erau vechi, degradate. Ministrul de interne, Mohamed Fehmi, a spus că o concentrație mare de nitrat de amoniu ar fi cauzat explozia.

Peter Beaumont, un jurnalist britanic care a acoperit zonele de război din Irak și Afganista, a scris o analiză rapidă a situației. El spune că nitratul de amoniu este unul dintre cele mai folosite forme de nitrat în fabricile industriale și mai ales în fertilizatori. Nitratul de amoniu nu este în mod normal atât de inflamabil. Beaumont îi amintește însă pe teroriști ca norvegianul Anders Breivik, care a amestecat nitratul de amoniu cu alte materiale pentru a-l detona cu explozibili convenționali.

Spitalele din Beirut sunt copleșite de numărul mare de victime, existând mulți morți și o distrugere generalizată, portul fiind prea avariat pentru a mai putea funcționa. O clădire din port a fost distrusă cu totul de unda de șoc.

Explozia s-a petrecut într-un moment sensibil pentru Liban, unde o criză economică este în desășurare iar vineri ar fi apărut verdictul în procesul asasinării fostului prim-ministru, Rafik Hariri.

View this post on Instagram

IS EVERYONE SAFE?

A post shared by Widad Taleb (@widadstaleb) on

Reacțiile conducătorilor

Guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, a declarat: „Îmi aduce aminte de ce s-a petrecut în Japonia, la Hiroshima și Nagasaki. Nu am mai văzut un dezastru de asemenea proporții, o catastrofă atât de mare. Este o catastrofă națională, nu știm cum o vom gestiona”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și Secretarul de stat pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, Dominic Raab, și-au exprimat solidaritatea pentru tragedia din Beirut și au promis că ajutorul se află deja pe drum spre capitala libaneză. Chiar și Israelul, care se află în război cu Libanul, a anunțat că folosește canale diplomatice pentru a veni în ajutor.

Miercuri a fost decretată zi de doliu național în Liban, în memoria victimelor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: