Falko, un cal alb de tracțiune, a murit duminică, 25 mai 2025, în timpul unui festival tradițional desfășurat la Cormaia, în județul Bistrița-Năsăud. Animalul, evaluat la peste 20.000 de euro, aparținea unui cetățean slovac și fusese vedeta unui concurs de tras bușteanul. Moartea calului a stârnit reacții intense în rândul participanților și în spațiul public, iar autoritățile au demarat o anchetă. Povestea lui Falko a fost documentată de reporterii Libertatea, care au stat de vorbă cu mai mulți martori și organizatori locali.
Falko a câștigat concursuri internaționale
Falko avea nouă ani și fusese crescut pentru muncă de tracțiune în pădure. Provenea din Franța, unde fusese cumpărat ca mânz. Ulterior, a fost dresat și folosit în Slovacia de Josef Jurko, un antreprenor cu activitate în domeniul exploatării lemnului. Potrivit declarațiilor lui Virgil Bulza, un crescător de animale din Cormaia, Jurko era cunoscut printre pasionații de cai ca un om atent și respectuos cu animalele sale.
„Noi ne-am împrietenit cu el când am mers la concurs în Polonia. Avea omul cel mai frumos și mai cuminte cal de acolo. Omul ăsta a cam luat toate concursurile cu Falko. Are pădure și ne-a chemat să lucrăm cu el. Ne-a cazat la pensiunea lui, ne-a dat să mâncăm și am rămas prieteni. Omul vine periodic la noi în vacanță. Și-a luat omul și un TAF de aici ca să lucreze la pădure”, a declarat Virgil Bulza pentru Libertatea.
Falko, animalul care nu fusese niciodată bătut
Bărbatul susține că Josef Jurko nu a folosit niciodată biciul asupra calului său, preferând să comunice direct cu el, verbal și prin gesturi.
„Nu e criminal, cum au scris unii. De când a avut caii i-a îngrijit. E un om cu dar de la Dumnezeu. N-a dat un bici la un cal, n-a bătut un cal. A luat calul armăsar de cap și vorbea cu el. Nu oricine poate face chestia asta”, afirmă Bulza.
Falko participa atât la activități forestiere zilnice, cât și la concursuri de profil, unde se remarca prin forță și comportament. Era obișnuit să tragă bușteni în condiții grele și să muncească ore în șir fără pauze.
Concursul de la Cormaia și detaliile despre probele de tracțiune
Festivalul „Sărbătoarea Străbunilor – Măsura Laptelui” a inclus și un concurs dedicat cailor de tracțiune, în cadrul căruia Falko a fost înscris alături de alte exemplare. În timpul probei, animalul a fost nevoit să tragă un buștean de mari dimensiuni.
„Au fost trei-patru care ne-au sunat și au spus că dacă nu avem lemne corespunzătoare pentru animalele lor nici nu vin. Au spus că dacă nu avem lemne ca lumea nici nu vin la probe, că anul trecut am pus mai ușoare… Am zis: «Băieți, nu stabilesc eu treaba asta. Noi aducem lemne și voi puneți caii la ce vreți să tragă». Sunt animalele lor, nu le putem noi impune reguli”, a explicat Virgil Bulza.
Bușteanul tras de Falko și perechea lui era considerabil mai mare decât în edițiile anterioare ale concursului, potrivit imaginilor și declarațiilor organizatorilor. Conform martorilor, efortul fizic al calului a fost extrem.
Starea de sănătate a calului înainte de competiție
Cu doar o zi înainte, Falko participase la un alt festival la Gilău, în județul Cluj. Proprietarul său observase deja semne de oboseală și disconfort.
„Slovacu a zis că nu se simte bine Falko. A văzut că sufla mai greu, dădea cu piciorul și îngenunchea”, a povestit Bulza.
Chiar și așa, calul a fost înscris în competiție și a câștigat proba, dar, la scurt timp după, s-a prăbușit pe teren și a murit. Nu a existat un medic veterinar disponibil în apropiere pentru intervenție de urgență. Cadavrul animalului a fost preluat ulterior de o firmă specializată, iar costul ridicării a fost suportat de proprietar.
„Au venit de la Poliția Animalelor și i-au luat declarație la om. Cine și-ar fi dorit să se întâmple asta?” a spus Bulza.
Răscumpărarea calului de la noul proprietar, după doar trei zile
După participarea la concursul din România, Falko fusese vândut temporar unei tinere. Negocierea a fost înregistrată video și publicată ulterior pe rețelele sociale. Fata a plătit 12.000 de euro pentru cal, însă la scurt timp, Jurko a dorit să-l răscumpere.
„Fata i-a dat 12.000. Doar trei zile l-a lăsat la fată. A rugat-o frumos să îi dea calul înapoi. A zis către fată că o roagă să îi dea calul înapoi că nu a dormit deloc trei nopți. Fata a acceptat și i-a dat banii înapoi. Omul nu s-a putut despărți de el. I-a fost foarte greu”, a relatat Virgil Bulza.
„A zis și el către noi de atâtea ori: «Am mai avut cai, dar nu am putut comunica așa cu ei». A zis că ăsta e om, nu e cal. A fost cuminte de tot. Bătrânul l-a îngrijit. Ați văzut cum arăta calul. Dacă era bătrânul un golan, nu arăta calul în felul ăla. Omul ăsta a vrut să nu cadă un păr de pe cal. Dar, în schimb, calul lucra la pădure. Nimeni altcineva nu lucra cu calul.”
Anchetă penală deschisă de autoritățile din Bistrița-Năsăud
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud s-au autosesizat după evenimentul de la Cormaia. A fost deschis un dosar penal, iar cadavrul calului a fost trimis pentru necropsie.
„La data de 25 mai a.c., polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu și au demarat verificările cu privire la faptul că un exemplar cabalin care a participat la un concurs de tracțiune, organizat în localitatea Cormaia, a decedat. A fost identificat proprietarul acestuia, cetățean slovac. A fost întocmit dosar penal, în cauză urmând a fi efectuată necropsia, de către D.S.V.S.A. Bistrița-Năsăud, pentru a se stabili cauza decesului”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean.
Concursurile de tras bușteanul cu cai de tracțiune sunt organizate frecvent în zonele rurale din România, fiind considerate o demonstrație de forță și măiestrie. Regulamentele variază de la un eveniment la altul, iar monitorizarea medicală este, de multe ori, minimă sau inexistentă.
Organizatorii de la Cormaia susțin că dimensiunea buștenilor a fost stabilită la cererea participanților. Potrivit acestora, unii concurenți au refuzat să vină dacă probele nu implicau greutăți mari.