Redactia.ro
Home » Știri » Filmul lui Vladimir Găitean pe care comuniștii l-au interzis. Care a fost motivul

Filmul lui Vladimir Găitean pe care comuniștii l-au interzis. Care a fost motivul

GALERIE FOTO (4) Filmul lui Vladimir Găitean pe care comuniștii l-au interzis

Scena teatrului și a cinematografiei românești este în doliu. Vladimir Găitan a murit la vârsta de 73 de ani pe 10 noiembrie. Îndrăgitul actor a luptat până în ultima clipă cu o boală crâncenă, care l-a răpus în cele din urmă. Vladimir Găitan s-a stins în casa, fiind înconjurat de cei dragi.

Filmul lui Vladimir Găitean pe care comuniștii l-au interzis. Care a fost motivul

Vladimir Găitan s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani, după o luptă îndelungată cu cancerul de sânge. Acesta a murit în locuința sa, fiind înconjurat de familia sa. Vladimir Găitan a fost protagonistul unui film pe care comuniștii l-au interzis la acea vreme. Acesta se numea „Reconstituirea”, stârnind un val de critici din partea conducerii de partid. Producția avea să fie interzisă deoarece mesajul pe care îl transmitea era considerat unul nesănătos pentru public. Partidul Comunist Român a criticat în termeni duri filmul regizat de Lucian Pintilie, un personaj care ieșea deseori din tiparele acelor vremuri.

Așadar, filmul care îi avea ca jucători pe Vladimir Găitan și George Mihăiță a fost respins de Nicolae Ceaușescu într-o ședință de partid. „În legătură cu filmul acesta „Reconstituirea“, mie mi se pare că lucrurile se cam exagerează. Critică niste milițieni. Ei și? În tarile capitaliste polițiștii sunt criticați în fiecare zi. Ceea ce este negativ, după părerea mea, este că se prezintă tineretul nostru că un tineret primitiv. Acest lucru nu este real și pe urmă felul cum este prezentat publicul, gloata aceea de oameni. Pe milițieni pot să-i critice, că avem mulți proști”, spunea dictatorul.

„Reconstituirea” i-a adus faimă lui Vladimir Găitan

„Reconstituirea” a fost desemnat cel mai bun film din istoria cinematografică românească. Această producție i-a adus lui Vladimir Găitan mult succea. Rolul său, Ripu a fost apreciat de critici, chiar dacă regimul a interzis producție. Povestea filmului arăta o bătaie între doi tineri întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a avut premiera pe 5 ianuarie 1970, realizat alb/negru, dar a fost interzis imediat. Aceasta a fost redifuzat în 1990, și este considerat primul film ca operă de artă, care în ton ironic, ne arată infernul românesc. La scurt timp, „Reconstituirea” a fost declarat de către Asociația Criticilor Români de Film, cel mai bun film românesc, iar prestația lui Găitan este considerată ca fiind cea mia bună. Astfel, acesta a fost începutul drumului său spre succes. Ulterior, a jucat producții românești de marcă, precum Ultima noapte de dragoste și până la Noi cei din linia întâi sau Năpasta.

Vladimir Găitan a fost căsătorit cu Tunde, o unguroaică de care s-a îndrăgostit pe loc. Artistul a declarat la un moment dat că după trei luni după ce s-au cunoscut, a cerut-o în căsătorie.„Am o soţie superbă, o femeie care şi-a înţeles menirea şi care s-a sacrificat pentru noi , ea fiind absolventă la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. A fost doi ani profesoară de sport, foarte iubită de elevi. Şi astăzi întâlneşte pe stradă oameni în toată firea, care îşi amintesc de doamna profesoară sau dirigintă Tunde Găitan. Clasele ei veneau la noi acasă şi făceau cheful de sfârşit de an”, a declarat actorul despre soția sa.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: