Redactia.ro
Home » Știri » Floarea care provoacă probleme serioase de sănătate. Parfumul ei poate fi extrem de toxic pentru animalele de companie

Floarea care provoacă probleme serioase de sănătate. Parfumul ei poate fi extrem de toxic pentru animalele de companie

Floarea care provoacă probleme digestive și neurologice. Sursă foto: Libertatea.ro

Multe flori par inofensive și încântătoare la prima vedere, dar ascund un potențial pericol toxic, în special pentru animalele de companie. Este crucial să fim conștienți de riscurile pe care anumite plante le prezintă, deoarece ingerarea lor poate duce la afecțiuni grave pentru prietenii noștri necuvântători.

De ce sunt azaleele toxice pentru animalele de companie

Azaleele, deși sunt frumoase și populare pentru decorul casnic, reprezintă un pericol semnificativ pentru animalele de companie. Dacă sunt ingerate, aceste flori pot provoca probleme digestive și neurologice severe. Medicii veterinari întâlnesc frecvent cazuri de intoxicații cauzate de azalee, iar simptomele pot fi devastatoare.

Un caz ilustrativ este cel al pisicii Zaha, în vârstă de 3 ani, prezentat de Observatorul de pe Antena 1. Proprietarul pisicii, Lorin, a povestit cum Zaha a ingerat câteva frunze de azalee, ceea ce a dus la o situație de urgență:

„Odată am primit o azalee şi am poziţionat-o într-un loc în care de obicei nu ţinem plante. Zaha a fost foarte curioasă. A luat o gură din două frunze. Ne-am speriat pe moment. Am reuşit să ajung la un doctor, foarte aproape, i-a pus nişte picături în ochi, care îi provoace regurgitare. După care a urmat un tratament pentru o perioadă de 4 zile, până şi-a revenit”, a declarat Lorin, proprietarul pisicii, pentru observatornews.ro

Acest exemplu subliniază cât de periculoase pot fi azaleele pentru animalele de companie. Chiar și ingerarea unei mici părți din această plantă poate provoca simptome grave, cum ar fi vărsături, diaree, comă sau chiar stop cardiac.

Alte flori de primăvară toxice pentru animalele de companie

Pe lângă azalee, există și alte flori de primăvară care prezintă un risc ridicat pentru câini și pisici. Printre acestea se numără:

 • Crinul: Este extrem de toxic pentru pisici. Ingerarea sau chiar mirosirea crinului poate provoca insuficiență renală acută. Apa din vaza în care stau crinii devine de asemenea toxică.
 • Laleaua: Poate provoca iritații digestive severe.
 • Narcisa: Ingerarea poate duce la greață, vărsături și convulsii.
 • Zambila: Este toxică și poate cauza probleme respiratorii și iritații severe.
 • Bujorii: Pot provoca iritații digestive și probleme neurologice.
 • Liliacul: Ingerarea poate duce la simptome digestive și neurologice grave.

Pe lângă acestea, alte plante comune, cum ar fi ficusul, crăciunița, feriga și iedera, pot fi la fel de periculoase. Medicul veterinar Alexandru Matei a subliniat pericolul specific al acestor flori:

„Florile de primăvară sunt cele mai des întâlnite cu potenţial toxic. Crinul, laleaua, narcisa, zambila, toate pot să producă iritaţii digestive. Legat de pisici, cel mai frecvent întâlnim intoxicaţii cu crini. Crinul este toxic din toate punctele de vedere.

Inclusiv apa în care stă crinul devine toxică şi induce insuficienţă renală acută. Simplul mirosit al crinilor de pisică poate să ducă la otrăvirea acesteia”, a declarat Alexandru Matei, medic veterinar, pentru observatornews.ro.

Cum să previi intoxicațiile la animalele de companie

Pentru a proteja animalele de companie de aceste riscuri, este important să urmați câteva măsuri de precauție:

 1. Cunoașteți plantele toxice: Informați-vă despre plantele care pot fi periculoase pentru animalele de companie și evitați să le aduceți în casă.
 2. Poziționarea strategică a plantelor: Dacă aveți plante care pot fi toxice, asigurați-vă că sunt plasate într-un loc inaccesibil pentru animalele de companie.
 3. Monitorizați comportamentul animalelor: Fiți atenți la semnele de intoxicație, cum ar fi vărsăturile, diareea, letargia sau convulsiile. Dacă observați aceste simptome, consultați imediat un medic veterinar.
 4. Educarea animalelor: Încercați să educați animalele de companie să nu mestece sau să muște plantele.
 5. Consultări regulate la veterinar: Consultați regulat medicul veterinar pentru a asigura sănătatea și siguranța animalelor de companie.

Deși florile și plantele aduc un plus de frumusețe și prospețime în casă, este esențial să fim conștienți de potențialul lor toxic pentru animalele de companie.  Este foarte important să alegem plantelor potrivite și să luăm măsuri necesare pentru a preveni accesul animalelor la pericol. Aceste lucruri pot face diferența între viață și moarte pentru prietenii noștri necuvântători.

Înainte de a aduce o plantă nouă în casă, informați-vă temeinic despre posibilele riscuri și asigurați-vă că mediul în care trăiesc animalele dvs. este sigur. Astfel, veți putea să vă bucurați de frumusețea plantelor fără a compromite sănătatea și siguranța animalelor de companie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: