Redactia.ro
Home » Știri » Floarea miraculoasă care reduce colesterolul și combate răceala. O sursă bogată de vitamine pe care trebuie să o consumi

Floarea miraculoasă care reduce colesterolul și combate răceala. O sursă bogată de vitamine pe care trebuie să o consumi

Beneficiile ceaiului de soc/Foto: pixabay.com

Floarea de soc este recunoscută pentru beneficiile sale extraordinare asupra sănătății, fiind utilizată de secole în medicina tradițională. Această plantă nu doar că ajută la scăderea colesterolului, dar este și un remediu eficient împotriva răcelilor datorită bogăției sale în vitamine și alte substanțe benefice.

Floarea de soc este recunoscută pentru beneficiile sale extraordinare

Floarea de soc este cunoscută pentru proprietățile sale antiseptice și antiinflamatoare, fiind folosită din cele mai vechi timpuri pentru diverse scopuri curative. Printre cele mai notabile efecte ale sale se numără întărirea sistemului imunitar și scăderea colesterolului. Consumul regulat de preparate din floare de soc, cum ar fi ceaiuri, sucuri sau limonade, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății generale.

Această plantă este de mare ajutor și pentru digestie. Floarea de soc conține compuși care stimulează activitatea intestinală, fiind eficientă în tratarea și prevenirea constipației. Un ceai din flori de soc, combinat cu senna, fenicul și anason, poate normaliza tranzitul intestinal, fiind o soluție naturală pentru cei care suferă de constipație.

Florile de soc sunt bogate în bioflavonoide, care au efecte antioxidante, anticancerigene, antiinflamatoare și antivirale. Aceste substanțe ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și pot preveni diverse afecțiuni cronice. Printre compușii benefici se numără și acizii clorogenici, inclusiv acidul cinamic, care sunt eficienți în tratarea alergiilor și reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Quercetina și reducerea colesterolului LDL

Un alt component important al florilor de soc este quercetina, un flavonoid care contribuie la scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău”). Studiile realizate de Institutul American al Sănătății Inimii au arătat că consumul de socată, o băutură tradițională preparată din flori de soc, poate reduce trigliceridele și colesterolul din sânge, contribuind astfel la sănătatea cardiovasculară.

Floarea de soc este eficientă și în ameliorarea simptomelor răcelii, datorită proprietăților sale antivirale și antiinflamatoare. Consumul de ceai sau alte preparate din floare de soc poate accelera recuperarea, reducând durata și severitatea răcelii cu până la 60%. De asemenea, floarea de soc poate elimina stafilococul auriu, o bacterie rezistentă la antibiotice, oferind astfel un remediu natural împotriva infecțiilor.

”Datorită conținutului de acid cinamic, florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipației, stimulând activitatea intestinală. Consumul unui ceai care conține flori de soc, senna, fenicul și anason crește șansa unui tranzit intestinal normalizat la persoanele care suferă de constipație. Florile de soc au un conținut bogat în bioflavonoide, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen, dar și antiinflamator și antiviral. De asemenea, florile de soc conțin și acizi clorogenici, printre care și acidul cinamic, eficient în tratarea alergiilor, dar și în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Triterpenoizii au efect analgezic, antiinflamator, dar și anticancerigen”, explică pe doc.ro, medicul Laura Ene.

Moduri de consum și preparare

Floarea de soc poate fi consumată sub diverse forme, fiecare având propriile sale beneficii:

Ceaiul de floare de soc este ușor de preparat și foarte benefic. Pentru a-l prepara, se usucă florile și se infuzează în apă fierbinte. Ceaiul rezultat este nu doar gustos, dar și plin de vitamine și antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și ajută la digestie.

Socata este o băutură tradițională răcoritoare, ideală pentru zilele calde de vară. Se prepară prin fermentarea florilor de soc cu apă, zahăr și lămâie. Această băutură nu doar că hidratează, dar și oferă un aport important de nutrienți benefici pentru sănătate.

Florile de soc pot fi folosite și în diverse rețete culinare, cum ar fi prăjituri sau deserturi, adăugând un plus de savoare și beneficii pentru sănătate.

Precauții și contraindicații

Deși floarea de soc are numeroase beneficii, există și anumite precauții de care trebuie ținut cont. Este important să nu consumați frunzele, ramurile sau rădăcina de soc, deoarece acestea sunt toxice pentru organism. Substanțele toxice din aceste părți ale plantei pot cauza intoxicații severe, necesitând intervenție medicală.

Floarea de soc trebuie evitată de persoanele cu probleme gastrice, femeile însărcinate sau care alăptează, și cei care au tulburări de coagulare a sângelui. Consumul în astfel de cazuri poate agrava simptomele și poate duce la complicații nedorite.

Pentru a evita orice riscuri, este recomandat să consultați un medic înainte de a începe să consumați produse pe bază de floare de soc, mai ales dacă aveți afecțiuni preexistente sau urmați un tratament medicamentos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: