Redactia.ro
Home » Știri » Focar de pestă porcină africană. În ce zonă a țării s-au semnalat primele cazuri

Focar de pestă porcină africană. În ce zonă a țării s-au semnalat primele cazuri

Pesta porcina Africana a intrat in Romania. Autoritatile judetene sunt in alerta in aceasta privinta si roaga fermierii sa apeleze la ajutorul medicilor veterinari din localitate pentru a lua masurile potrivite ce se impun.

Potrivit specialistilor Institutului National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti, orasul Barlad este primul pe lista unde s-a inregistrat un caz de pesta porcina africana. Astfel ca, autoritatile si in special Centrul Local de Combatere a Bolilor au activat planul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane. “Este permisă sacrificarea traditională a porcilor crescuți în gospodăriile populației pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stării de sănătate a animalului, va anunța de urgență medicul veterinar de liberă practică împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitar-Veterinare de Asistență de pe raza teritorială respectivă, în vederea examinării ante mortem sau post-mortem a animalului si a recoltării de probe ( dacă situația o impune), în vederea examinării de laborator”, se arata intr-un comunicat al autoritatilor mai sus mentionate.

Cum se depisteaza pesta porcina Africana

Tot autoritatile sunt cele care au informat publicul cu privire la semnele pestei porcine africane, iar cei care se confrunta cu o astfel de situatie sunt sfatuti si obligati sa apeleze la medicul veterinar de libera practica:

  • înainte de sacrificare, apar unele modificări a stării de sănătate a animalului (inapetentă, febră, pielea se înroseste, apoi devine cianotică, arcuire a spatelui, mers greoi, voma sangvinolentă, diaree abundent sangvinolentă, etc.)
  • după sacrificarea animalului, există unele modificări ale organelor interne si anume: splina mult mărită de culoare roție sau neagră, ficat mult mărit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulări de lichide în cavități, etc.

Pesta porcina Africana a intrat in Romania. Autoritatile judetene sunt in alerta in aceasta privinta si roaga fermierii sa apeleze la ajutorul medicilor veterinari din localitate pentru a lua masurile potrivite ce se impun.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: