Redactia.ro
Home » Știri » Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi eliberat condiționat. Decizia definitivă

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi eliberat condiționat. Decizia definitivă

Radu Mazăre a făcut bani și din închisoare

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, urmează să fie eliberat condiționat, conform unei decizii definitive a magistraților. După o perioadă de detenție, Mazăre va putea părăsi penitenciarul, beneficiind de această măsură legală.

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi eliberat condiționat

După o lungă perioadă de așteptare și contestare, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, va fi eliberat condiționat, conform unei decizii definitive a Tribunalului Ilfov. Această hotărâre marchează un nou capitol în povestea legală a lui Mazăre, care a fost condamnat la închisoare în februarie 2019 în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța și la 5 ani de închisoare în dosarul Polaris în februarie 2022.

Decizia de eliberare condiționată a fostului primar a fost luată în urma unei contestații formulate de Mazăre împotriva unei hotărâri anterioare a Judecătoriei Sectorului 4 București, care a respins cererea sa de eliberare condiționată în aprilie 2024. Tribunalul Ilfov a desființat această sentință și a hotărât că Mazăre este eligibil pentru eliberare condiționată.

În motivarea deciziei, instanța a ținut cont de faptul că Mazăre a executat deja o parte semnificativă din pedeapsa sa, inclusiv perioade de arest preventiv și zile considerate ca executate în urma activităților lucrative, de instruire școlară și de formare profesională prestate.

Această hotărâre va avea, fără îndoială, repercusiuni în mediul public și politic. Eliberarea lui Radu Mazăre poate reprezenta o schimbare semnificativă în viața sa, oferindu-i posibilitatea de a se reintegra în societate după o perioadă îndelungată de detenție. Pe de altă parte, această decizie poate stârni și mai multe dezbateri și controverse în jurul sistemului judiciar și al aplicării legii în România.

„În baza art. 425 alin. 7 pct. 2 lit. a din codul de procedură penală, raportat la art. 587 alin. 3 din codul de procedură penală; admite contestația formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ?TEFAN, împotriva sentinței penale nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București, în dosarul penal nr. 6917/4/2024. Desființează sentința penală nr. 996/2024 din 17.04.2024, pronunțată de Judecătoria Sectorului 4 București și, rejudecând în fond: În baza art. 587 din codul de procedură penală, raportat la art. 59 Cod Penal din 1969; admite cererea de liberare condi?ionată formulată de condamnatul MAZĂRE RADU ȘTEFAN, ( DATE), aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti.

Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală; în baza sentinţei penale nr. 63/23.03.2023, pronunțată de Tribunalul Ilfov; prin care i s-a aplicat pedeapsa de 9 ani închisoare. Atrage atenţia contestatorului condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN asupra dispoziţiilor art. 61 Cod Penal din 1969, privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 al. 3 din codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea hotărârii la dispoziția persoanei condamnate și procurorului prin mijlocirea grefei instanței, azi, 27.05.2024.”

În motivarea deciziei de la prima instanță se arăta că „pedeapsa este egală cu 3.288 zile, iar pentru a putea deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracția obligatorie de 2/3 din pedeapsă, respectiv 2.192 zile, din care, în cazul în care munceşte, 548 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 1.644 zile efectiv executate”.

La data analizării situaţiei lui Radu Mazăre în comisia de liberare, acesta „a executat un număr de 1.780 zile din pedeapsă, a executat arest preventiv/arest la domiciliu 85 zile, i se consideră ca executate ca urmare a activităților lucrative, de instruire școlară și de formare profesională prestate, a lucrărilor științifice elaborate ori a invențiilor brevetate 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc suplimentar 60 zile considerate ca executate în condiții necorespunzătoare, în total având 2.195 zile câștigate și executate”, potrivit g4media.ro. 

Procedura de eliberare condiționată

Eliberarea condiționată este o măsură prevăzută de legislația românească, care permite deținuților să fie eliberați înainte de termenul complet al pedepsei, sub anumite condiții. Decizia de eliberare condiționată este luată de instanță pe baza comportamentului deținutului, a participării acestuia la programe de reabilitare și a altor factori relevanți.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: