Redactia.ro
Home » Știri » Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație. Sistemul Mamba, „menit să apere NATO”

Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație. Sistemul Mamba, „menit să apere NATO”

Franța este națiune-cadru a forțelor NATO, astfel că a desfășurat pe teritoriul țării noastre un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie.

Potrivit Statului Major interarme francez, mișcarea a fost făcută din cauza unor amenințări ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

„Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer portat Mamba (…) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă,” a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez.

Sistemul Mamba este „înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO”

Purtătorul de cuvânt al Statului Major, Colonelul Pascal Ianni, a declarat că sistemul Mamba este „înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO” în care se află câteva mii de militari. „Aceasta este prima sa vocaţie,” a spus el.

Sistemul este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Armatele din Franța, în România de trei luni

Armata franceză are soldați prezenți în România încă de la 26 februarie. Această desfășurare de urgență a celor 500 de militari a fost prelungită și mai integrează și o companie belgiană sau olandeză.

„Ea face parte dintre cele patru batalioane suplomentare desfăşurate de către NATO pe flancul de est al Europei”, în afară de România în Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, a spus purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, Pascal Ianni.

Colonelul Ianni a mai transmis că această desfășurare face parte din „cadrul consolidării poziţiei de disuasiune şi apărare a NATO pe flancul de est al Europei.”

Franța, mai implicată ca niciodată în misiuni NATO în Europa de Est

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiuni NATO pe flancul de est al Europei,” a adăugat oficialul.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a vizitat România în luna martie a acestui an. Atunci s-a întâlnit cu militarii veniți în țara noastră.

„Alianţa (Nord-Atlantică) nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia,” a spus aceasta în faţa a 1.000 de militari din şapte state membre NATO, la baza Mihail Kogălniceanu, în apropiere de Constanţa.

„În schimb, ne revine să arătăm Rusiei că unitatea noastră este fără cusur atunci când e vorba despre apărarea aliaţilor noştri”, a mai spus Parly.

Avertismentele Rusiei pentru România în ianuarie 2022

În ianuarie, agenția de stat TASS a Rusiei a scos în evidență că cererea Moscovei de a retrage trupele NATO pentru a restabili ordinea militară din 1997 se aplică și României.

„Este vorba despre retragerea trupelor, echipamentelor și armelor străine, dar și despre alți pași care au scopul de a restabili configurația din 1997 a acelor țări care nu erau membre NATO în acea perioadă, iar asta include Bulgaria și România,”a spus Ministrul rus de Externe Sergei Lavrov.

Agenția de presă TASS a întărit argumentul Rusiei și a transmis că în luna mai a anului 1997, Moscova și NATO au semnat Actul fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea.

TASS a mai transmis că actul confirmă că cele două părți „nu se consideră unii pe alții ca fiind adversari” și definește „mecanismul de consultare, cooperare, decizii și acțiuni comune”.

Ulterior, a adăugat că NATO continuă să primească țări în Alianță, după ce Ungaria, Polonia și Cehia au intrat în NATO în 1999, urmate de Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia și Estonia în 2004, Albania și Croația în 2009, Montenegro în 2017 și Macedonia de Nord în 2020.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: