George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale din 2025, a rupt tăcerea privind decizia de a boicota dezbaterile electorale televizate, susținând că acest gest a fost parte dintr-o strategie asumată de campanie.
Într-un interviu difuzat de Prima TV, Simion a afirmat că prezența sa la aceste confruntări nu ar fi adus niciun beneficiu real electoratului, pe fondul unei campanii dominate de atacuri sterile și subiecte lipsite de substanță. Mai mult, liderul AUR a insistat că nu îi pasă de prestația contracandidaților, considerându-i pe majoritatea dintre ei niște „oameni expirați”.
De ce a boicotat George Simion dezbaterile
Potrivit propriilor declarații, George Simion a urmărit de la distanță prima dezbatere, doar pentru a se convinge că a luat o decizie bună. În opinia sa, spectacolul electoral organizat de posturile TV nu s-a concentrat pe teme relevante pentru viitorul României, ci a fost „un circ lamentabil”. El a catalogat prestațiile adversarilor politici drept superficiale și lipsite de viziune, criticând absența unor soluții clare pentru problemele reale ale cetățenilor.
”Am văzut un spectacol grotesc, ceva ce nu semăna a teme prezidenţiale şi guvernamentale, că n-ai cum să vorbeşti de una, fără cealaltă. A fost un atac pentru cine intră cu Simion în turul 2. Nu mi-aş dori să mai existe turul 2, mi-aş dori să economisim banii românilor şi mi-aş dori ca de data aceasta să le furăm noi turul 2”, a precizat el.
Un sistem politic „blocat în trecut”
Simion a reafirmat ideea că sistemul politic actual se opune unei tranziții democratice reale, acuzând partidele tradiționale de acapararea puterii și de ignorarea voinței populare.
„Nu mi-aș dori să mai existe turul doi, mi-aș dori să le furăm noi turul doi”, a declarat el cu subînțeles. În opinia liderului AUR, adevărata confruntare prezidențială ar fi trebuit să aibă loc între Călin Georgescu și Elena Lasconi, nu între „aceiași actori politici uzați care au dus România în criză timp de 35 de ani”.
Lasconi, singura excepție din rândul contracandidaților
Întrebat dacă are vreo preferință pentru cine i s-ar opune în eventualul tur al doilea, George Simion a răspuns categoric: „Nu mă interesează. Nu i-ați văzut? Ce prestație lamentabilă au avut!” A continuat să-i numească „oameni expirați” și a punctat că singura candidată care îi stârnește empatie este Elena Lasconi.
”Sunt oameni expiraţi. Sunt oameni alături de care nu vreau să mă asociez. Doar doamna Lasconi îmi stârneşte empatie, pentru că şi ea a fost privată de dreptul de a ocupa un loc în preferinţele românilor. (..) În rest, nu comentez. Sunt toţi la fel”, a mai declarat George Simion.
Un mesaj clar: votul este arma schimbării
În acest context, mesajul lui George Simion este unul puternic adresat electoratului său: respingerea totală a clasei politice actuale și apelul la o revoluție democratică în urne. Campania sa electorală pare construită pe ideea de a înfrunta sistemul din afară, nu de a-l confrunta în studiouri de televiziune. Refuzul participării la dezbateri nu este, în logica sa, un semn de slăbiciune, ci o declarație politică: schimbarea nu se face în platouri, ci în stradă și prin vot direct.
George Simion mizează pe un discurs radical, direct și neconvențional, prin care își mobilizează electoratul împotriva unei clase politice pe care o consideră vinovată pentru toate eșecurile României post-decembriste. Absența sa din studiourile TV nu înseamnă retragere, ci o nouă formă de atac – una în care miza este redefinirea alegerilor ca un referendum între popor și sistem. Iar verdictul final, spune el, îl vor da românii, nu moderatorii de televiziune sau adversarii politici.