Redactia.ro
Home » Știri » Gheorghe Mărmureanu (INFP) explică legătura cutremurului de marți noapte cu „Superluna sângerie”

Gheorghe Mărmureanu (INFP) explică legătura cutremurului de marți noapte cu „Superluna sângerie”

Cutremurul de marți noapte din Vrancea, cu magnitudinea de 4, 7 pe scara Richter, și care s-a simțit și în Capitală, i-a îngrijorat pe români. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pământului (INFP), a precizat dacă ne așteaptă un seism cu magnitudine mare în perioda următoare. Totodată,  Mărmureanu a spus și dacă există vreo legătură între cutremurul recent și „Superluna sângerie” care ava avea loc miercuri seară.

Gheorghe Mărmureanu (INFP) explică legătura cutremurului de marți noapte cu „Superluna sângerie”

Gheorghe Mărmureanu spune că „nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, după cutremurul de marți noapte. Directorul onorific al INFP consideră ”absolut normală” activitatea seismică din Vrancea.

„E absolut normală. Anu trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent. În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă, aș putea spune cred că cea mai modernă din Europa, și datele noastre confirmă această observație: că în ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci. Între 130 și 160 de km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din alte zone. Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. (…) Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a explicat Mărmureanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

În ceea ce privește o posibilă legătură între activitatea seismică recentă și  fenomenul astronomic de miercuri seară, luna sângerie, Mărmureanu a spus: „Există diferite teorii. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a reieșit nimic”.

Cutremurul de marți noapte avut loc la ora 00:30, la adâncimea de 128 km și s-a resimțit și în București. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 57km E de Brasov, 84km N de Ploiesti, 108km SV de Bacau, 135km V de Galati, 135km V de Braila, 139km N de Bucuresti, 147km NE de Pitesti, 171km E de Sibiu, 192km SV de Iasi, 203km N de Ruse.

Singura eclipsă totală din acest an

Miercuri seară va avea loc singura eclipsă totală de lună din acest an, fenomen care se mai numește și  ”lună sângerie”. Într-un astfel de moment, luna este la cea mai mică distanță de Pământ. Fenomenul nu se va putea vedea în Europa, ci în Africa,  Orientul Mijlociu, America de Nord și Sud, Asia de Est și Australia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: