Redactia.ro
Home » Stil de viață » Greșeala care te-ar putea costa scump dacă ai mașină și stai la bloc. Ce nu trebuie să faci, mai ales vara

Greșeala care te-ar putea costa scump dacă ai mașină și stai la bloc. Ce nu trebuie să faci, mai ales vara

Sectorul din București în care oamenii plătesc Primăriei loc de parcare pentru prima bandă a șoselei

Românii care doresc să-și curețe mașina în fața blocului trebuie să fie conștienți că această practică poate atrage sancțiuni severe. Potrivit legislației în vigoare, curățarea sau spălarea autovehiculelor pe drumurile publice este strict interzisă. De asemenea, legea interzice circulația autovehiculelor murdare pe drumurile publice. Uite care sunt reglementările legale privind spălarea mașinilor și sancțiunile aplicabile pentru nerespectarea acestora.

Legislația în vigoare privind curățarea mașinilor

Conform Ordonanței de Urgență 43/1997, intrarea pe drum a maşinilor cu noroi pe roți sau pe șenile, precum și scurgerea de materiale de construcție sau alte substanțe din vehicule în timpul transportului sunt strict interzise. Aceasta înseamnă că șoferilor nu le este permis să spele mașina pe drumurile publice sau să conducă un autovehicul murdar.

Curățarea autovehiculelor este permisă doar înainte de a intra pe drum și numai pe suprafețe special amenajate. Aceste suprafețe sunt dotate cu sisteme de reciclare a apei și asigură deversarea legală a apei reziduale. Astfel, șoferii trebuie să se asigure că folosesc doar aceste spații pentru a-și spăla mașina, evitând amenzile și respectând legislația în vigoare.

Obligațiile cetățenilor privind curățenia pe domeniul public

Conform OG 21/2002, cetățenii sunt obligați să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, precum și pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc. Aceasta înseamnă că spălarea sau curățarea mașinilor pe domeniul public este strict interzisă, deoarece poate duce la murdărirea acestor suprafețe.

Această reglementare are scopul de a menține un mediu curat și de a preveni poluarea apei și a solului cu substanțe periculoase provenite din apa reziduală rezultată din spălarea mașinilor. De asemenea, ajută la prevenirea acumulării de deșeuri și la protejarea mediului înconjurător.

Amenzile pentru nerespectarea legislației

Sancțiunile pentru nerespectarea acestor reglementări sunt stabilite de Consiliile Locale și variază în funcție de oraș. În București, de exemplu, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București nr. 120/2010, răspândirea sau deversarea directă pe sol a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip este interzisă. Amenda pentru aceste fapte poate varia între 200 și 500 de lei pentru persoane fizice și poate ajunge la 1.000 de lei pentru persoanele juridice.

În Cluj-Napoca, conform Hotărârii 191/2009, curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului este interzisă. Amenda pentru această contravenție poate fi între 500 și 1.000 de lei. Aceste măsuri sunt menite să descurajeze practicile necorespunzătoare și să promoveze utilizarea spațiilor special amenajate pentru spălarea mașinilor.

Soluții alternative și sfaturi pentru șoferi

Pentru a evita amenzile și a respecta legislația, șoferii trebuie să folosească spațiile special amenajate pentru spălarea autovehiculelor. Aceste spații sunt dotate cu echipamente moderne care asigură o curățare eficientă și ecologică a mașinilor. Iată câteva sfaturi pentru șoferi:

  1. Utilizați stațiile de spălare auto: Acestea sunt echipate cu sisteme de reciclare a apei și asigură deversarea legală a apei reziduale.
  2. Mențineți curățenia autovehiculului: Evitați să circulați cu mașina murdară pentru a preveni acumularea de murdărie care poate duce la amenzi.
  3. Respectați reglementările locale: Fiți la curent cu hotărârile Consiliului Local din orașul dumneavoastră pentru a evita sancțiunile.
  4. Protejați mediul: Prin utilizarea spațiilor special amenajate, contribuiți la protejarea mediului înconjurător și la menținerea unui mediu curat.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: