Redactia.ro
Home » Știri » Greșeala fatală făcută de medici! Unui bărbat i s-a amputat piciorul greșit, iar doctorii au aflat trei zile mai târziu

Greșeala fatală făcută de medici! Unui bărbat i s-a amputat piciorul greșit, iar doctorii au aflat trei zile mai târziu

Greșeala fatală făcută de medici! Unui bărbat i s-a amputat piciorul greșit, iar doctorii au aflat trei zile mai târziu

Un bărbat a trecut prin clipe groaznice și a rămas mutilat pe viață din cauza greșelii unor medici. Acestuia i-a fost amputat piciorul greșit. 

Greșeala fatală făcută de medici! Unui bărbat i s-a amputat piciorul greșit

Un caz de malpraxis a avut loc într-un spital din nordul Austriei, unde o echipă de chirurgi i-a amputat unui pensionar, în vârstă de 82 de ani, piciorul sănătos. Pensionarul primeşte consiliere psihologică şi urmează să intre din nou în operaţie, pentru că medicii trebuie să-i amputeze şi piciorul celălalt.

Teribila eroare a avut loc într-un spital din oraşul austriac Freistadt. O echipă de medici a intrat în sala de operaţie ca să amputeze piciorul stâng al unui pacient de 82 de ani. Abia după operaţie, când au desfăcut bandajele ca să le schimbe, cadrele medicale şi-au dat seama că au făcut o greşeală: au amputat piciorul drept, sănătos, al pacientului. Clinica şi-a cerut scuze public pentru eroare, iar autorităţile au iniţiat o anchetă.

”A fost cu siguranţă o greşeală umană. Trebuie să fim sinceri. Doctoriţa nu a observat că a marcat piciorul greşit”, a declarat Norbert Fritsch, director medical, Clinica Freistadt.

Medicul este considerat un chirurg cu experienţă. La cererea ei, a fost suspendată din funcţie. Acum, pacientul trebuie să intre din nou în operaţie, pentru a i se amputa şi al doilea picior, de la jumătatea coapsei. Bărbatul şi familia lui primesc consiliere psihologică.

”Dacă hotărăşti să amputezi un picior, e o decizie foarte grea şi pentru pacient. Acum trebuie să anunţi familia că acesta a pierdut piciorul greşit şi trebuie să le spui, în acelaşi timp, că piciorul celălalt trebuie oricum să fie amputat”,  a declarat Norbert Fritsch, director medical, Clinica Freistadt.

Autorităţile medicale austriece au deschis o anchetă internă la spitalul din Freistadt. În plus, şi procurorii au intrat pe fir şi investighează cum s-au petrecut lucrurile.

Ce este malpraxisul medical?

Malpraxisul medical este o eroare profesională generatoare de pagube pacientului, ce implică răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de servicii și produse medicale, sanitare sau farmaceutice.

Pentru a reclama un caz de malpraxis, pacientul poate sesiza:

  • Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică;
  • Administraţia unității sanitare, pentru o răspundere în baza Codului Muncii;
  • Colegiul Medicilor, pentru o răspundere disciplinară;
  • Procuratura, pentru răspundere penală, în baza Codului Penal;
  • Instanța de judecată, pentru răspundere civilă, în baza Codului Civil.

În cazul sesizării procuraturii sau instanței de judecată cu privire la eroarea profesională, pacientul sau familia acestuia poate cere daune materiale sau morale.

În cazul în care pacientul alege să sesizeze Comisia din cadrul Direcției de Sănătate Publică, aceasta va desemna un grup de experţi, în vederea analizării documentelor medicale şi audierii persoanelor implicate. În final, Comisia va emite o decizie care va stabili existenţa sau nu a cazului de malpraxis – această decizie va putea fi atacată în instanţă de pacient, asigurator şi/sau medic.

În cazul în care pacientul optează să sesizeze direct instanţa de judecată, analizarea cazului de malpraxis se va realiza exclusiv de către instanţă, care va administra probele pe care le va considera necesare, inclusiv expertiza de specialitate, care se dispune în majoritatea cazurilor de acest gen.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: