Redactia.ro
Home » Știri » Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Care e primul pas pe care trebuie să îl faci

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Care e primul pas pe care trebuie să îl faci

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Care e primul pas pe care trebuie să îl faci

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Preoții susțin că mulți dintre noi nu facem corect acest lucru, când depunem o lumânare în altarele din fața bisericilor, de pildă. Iată cum ar trebui procedat și de ce o astfel de eroare îl poate „supăra” pe Dumnezeu, cum consideră duhovnicii.

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Care e primul pas pe care trebuie să îl faci

Aproape că orice creștin aprinde o lumânare la un moment dat. Este una dintre „obligațiile” lui elementare, în interiorul ori în curtea bisericii, să aibă o lumânare în mână: pentru sine, pentru cei dragi și, mai ales, pentru cei care au plecat din viața lui. Se spune că Dumnezeu nu se uită la mâinile pline, ci la mâinile curate, în sens figurativ.

Pe vremuri, lumânările erau folosite la măsurarea timpului, erau o sursă de lumină, dar și de încălzire pentru mulți, dar acum ele au o valoare sacră în ceremoniile din aproape toate religiile. În creștinism, un astfel de obiect din ceară de albine, de preferat, cu fitil, simbolizează lumina lui Hristos. Lumânările luminează altarul, icoanele, drumul parcurs în procesiuni.

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Prima „condiție” importantă în aprinderea unei lumânări este rugăciunea. Mulți o aprind și își fac doar cruce, crezând că este suficient, dar ei omit astfel să se mai roage. Preoții spun că se ia în considerare flacăra minții și nu flacăra propriu zisă de la lumânare, care reprezintă un material palpabil, lumesc, trecător. Așadar, este important să ne rugăm, înainte de toate, atunci când aprindem lumânarea.

Cum se aprind în mod corect lumânările pentru vii și adormiți. Se aprinde o lumânare pentru o persoană sau pentru mai multe persoane?

Arhimandrit Mihail Daniliuc a răspuns: „Lumina lumânării închipuie în primul rând pe Cel ce este izvorul luminii și al iubirii, pe Hristos Domnul. Lumânarea este, totodată și un semn al jertfei curate pe care credinciosul o aduce în fața lui Dumnezeu. Deci accentul să nu cadă numaidecât pe numărul lor, ci pe modul cum săvârșim acest act liturgic. Dacă bănuții îngăduie, este bine să aprind câte o lumânare pentru cei pentru care mă rog, vii și adormiți. Dar, dacă nu-mi permit să fac acest lucru, pot aprinde o lumânare pentru cei vii, pomenindu-i pe fiecare după nume, și una pentru cei repausați, după aceeași rânduială, zicând Pomenește Doamne pe robii Tăi (și spui numele)”, conform ortodoxia.me.

De ce aprindem lumânări la cimitir

Se spune, la catolici, cel puțin, că lumânările prelungesc rugăciunile noastre, care se repetă la nesfârșit atâta timp cât lumina este vie. Ele ajută la atenuarea suferinței a unui suflet în purgatoriu și scurtează timpul pe care îl petrec acolo pentru purificare. Lumânările alungă răul și aduc lumină atunci când este întuneric pentru ceilalți. Pentru creștini, simbolizează prezența lui Hristos ca lumină a lumii.

Greşeala pe care o faci când aprinzi lumânări la biserică. Care e primul pas pe care trebuie să îl faci
Foto: Pexels
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: