Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul a pregătit proiectul de lege pentru situația de criză. În ce context ar intra în vigoare în România

Guvernul a pregătit proiectul de lege pentru situația de criză. În ce context ar intra în vigoare în România

În contextul izbucnirii războiului din Ucraina, în România ar urma să fie introdusă o situație de criză, la propunerea recentă a Guvernului. Proiectul de lege a fost alcătuit în decursul ultimelor zile și urmează să fie avizat de Nicolae Ciucă. 

Guvernul a pregătit proiectul de lege pentru situația de criză. În ce context ar intra în vigoare în România

Situația de criză nu vizează însă populația, ci are în vedere deciziile de securitate şi apărare naţională. Mai exact, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Guvernul a lucrat în ultimele zile la acest proiect de lege și a clarificat ce presupune. Situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării și pentru a intra în vigoare va fi avizată de premierul în funcţie. Ulterior, va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Starea de criză va intra în vigoare în cazul în care, potrivit proiectului de lege prezentat de Antena 3, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Proiectul de lege a fost confirmat și de Marcel Ciolacu, care a declarat că a fost anunțat în legătură cu alcătuirea și prevederile acestuia.

România iese din starea de urgență de pe 8 martie

Propunerea stării de criză vine la doar câteva zile după ce Klaus Iohannis a anunțat oficial că România iese din starea de urgență impusă de pandemie.

Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.

Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate”, a spus Klaus Iohannis.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: