Redactia.ro
Home » Homepage » Guvernul s-a decis: își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Guvernul s-a decis: își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

alegerea primarilor în două tururi

Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, premierul Ludovic Orban. 

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban, potrivit News.ro.

El a precizat că PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetățenii care-și exprimă votul la alegerile locale și a amintit că PNL a inițiat u proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor.

„Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar printr-o decizie a Birourilor Permanente Reunite la o defunctă comisie, pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților”, a explicat premierul.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

De ce preferă varianta pentru primari în două tururi

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

De asemenea, în discuțiile lungi de la Palatul Victoria au fost analizate toate variantele, inclusiv cea în care, chiar dacă guvernul ar fi adoptat o Ordonanță de Urgență, PSD ar fi putut modifica actul normativ în Parlament.

Strategia lui Orban include angajarea răspunderii, forțarea unei moțiuni care va duce la demiterea guvernului, urmată de două variante prin care se va ajunge la alegerea primarilor în două tururi: OUG înaintea votului din Parlament pe moțiunea de cenzură sau asigurarea unei majorități parlamentare care să asigure adoptarea unuia dintre cele 4 proiecte aflate în Parlament.

Ludovic Orban: Președintele și cu mine am hotărât că cel mai bine este să organizăm alegeri anticipate

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin.

Surse guvernamentale precizează că Guvernul are în vedere și un alt proiect legislativ prin care va fi dublat numărul parlamentarilor din Diaspora.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că Guvernul va promova „în scurt timp” o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi, adăugând că aceasta este „soluția cea mai bună”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: