Redactia.ro
Home » Știri » Hantavirus. Ce este si ce simptome anunță boala

Hantavirus. Ce este si ce simptome anunță boala

Hantavirusurile face parte dintr- o familie de viruși răspândiți în principal de rozătoare și pot provoca sindroame de boli variate la oameni din întreaga lume.

Există 3 tipuri de boli care pot fi declanșate de hantavirus: Sindromul Cardio-pulmonar Hantavirus (HCPS) – specific continentelor americane; Febră hemoragică cu sindrom renal (HFRS) – specifică Asiei și Europei;  Nefropatie epidemică (NE) – specifică numai Europei. 

Cum se transmite hantavirusul

Riscul de infectare cu hantavirus este mai mare în rândul populației din mediul rural, acolo unde există hambare, medii propice pentru rozătoare , dependințe și cotețe de animale.   specii de rozătoare care pot fi purtătoare ai acestui virus periculos sunt: Șobolanul de bumbac, șobolanul de orez, soarecele cu picioare albe, soarecele cu gât galben sau gulerat, sobolanul Cenușiu, soarece de câmp comun, chițcanul de pădure.

Animalele din speciile mentionata  lasă virusul în urină, excremente și salivă și este transmis către oameni prin aerul contaminat.

Simptomele hantavirusului

Perioada de incubație a bolii este între între 1 și 8 săptămâni după expunerea la urină proaspătă, excremente sau saliva rozătoarelor infectate. Simptomele timpurii includ oboseala, febra și durerile musculare, în special în grupurile musculare mari – coapse, șolduri, spate și uneori umeri.  De asemenea, pot apărea dureri de cap, amețeli, frisoane și probleme abdominale, cum ar fi greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.

Aproximativ jumătate dintre pacienții cu HPS prezintă aceste simptome. La patru până la 10 zile după faza inițială a bolii, apar simptomele tardive ale HPS. Acestea includ tuse și dificultăți de respirație, cu senzația de, așa cum a spus un supraviețuitor, o „… bandă strânsă în jurul pieptului și o pernă peste față”, pe măsură ce plămânii se umplu cu lichid, conform cdc.gov.

Bărbat internat în stare gravă la Iași

Un bărbat de 72 de ani din Iași a ajus de urgență la spital cu stări de vomă si o stare generală proastă.
“Acesta a fost motivul pentru care a fost direcţionat iniţial la Spitalul Parhon. Pentru acest caz au fost suspicionate mai multe afecţiuni. Din păcate, a fost confirmată infecţia cu hantavirus. Pacientul avea expunere la acest tip de infectare virală. Casa acestuia se află la 50 de metri de pădure. Cu trei săptămâni înainte de debutul simptomelor bolii a fost în pădure la tăiat lemne. Posibil să se fi infectat atunci. Este internat în prezent cu o stare generală gravă. Este evaluat în Unitatea de Terapie Intensivă a Clinicii de Nefrologie cu o afectare renală importantă, şi afectare pulmonară şi hepatică. Prognosticul este rezervat în prezent, dar sperăm să apară o îmbunătăţire în următoarele zile”, a declarat Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al spitalului.
 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini