Redactia.ro
Home » Știri » Hantavirusul, boala care se transmite de la rozătoare la om. Care sunt simptomele infecției

Hantavirusul, boala care se transmite de la rozătoare la om. Care sunt simptomele infecției

GALERIE FOTO (2)

Un nou virus se răspândește în lume, pe lângă cel existent, deja, coronavirusul. Hantavirusul este o nouă boală, depistată inițial, anul trecut în China, iar anul acesta a fost identificat și primul caz în România: la un bărbat în vârstă de 72 de ani din Neamț, în urmă cu câteva zile. Care sunt simptomele infecției?

Hantavirusul, boala care se transmite de la rozătoare la om. Care sunt simptomele infecției

Hantavirusul este o nouă boală prezentă în lume. Potrivit specialiștilor, se transmite de la rozătoare la om. În România, în urmă cu câteva zile, a fost identificat la un om în vârstă de 72 de ani din județul Neamț. Potrivit specialiștilor, hantavirusul se transmite prin contactul cu urina rozătoarelor, saliva acestora sau fecalele.

Hantavirusul are ca prim simptom febra hemoragică, asociată cu vărsături și dureri de cap. Hantavirusul poate fi contaminat în special din zonele rurale unde există păduri, câmpuri și ferme. Totodată, se mai poate contamina din , case, hambare, dependințe și magazii, acolo unde se mai ascund rozătoarele, adesea.

„Hantavirus este o boală foarte severă, cu repercursiuni importante asupra organismului, ce cele mai multe, ori, din nefericire fatale”, susține medicul infecționist Florin Roșu.

Câinii și pisicile ne pot infecta cu hantavirusul?

Experții încă nu au aflat dacă animalele domestice precum câinii și pisicile sunt purtători ai hantavirusurilor. Cert este că aceste animale de companie pot aduce rozătoarele infectate în contact cu oamenii dacă prind astfel de animale și le duc acasă. Se poate lua hantavirus și pe parcursul drumețiilor de camping. Oamenii care iau parte la astfel de drumeții pot atinge zonele unde au fost rozătoare și se pot infecta.

„Virusurile se transmit de la şobolanii din pădure, nu de la şobolanii din oraş, prin inhalarea urinii aerosolizate, în mod special la cei care campează în pădure, pe locuri neamenajate sau pe lemne multe. Afectarea renală este severă, putând duce la hemoragii abdominale” , a declarat Doina Matfei, şef secţie CPU Spital I. C. Parhon Iași, acolo unde a fost internat bărbatul din Neamț, în vârstă de 72 de ani.

Etichete: