Redactia.ro
Home » Știri » Țânțari purtători ai virusului West Nile, descoperiți în București. Care sunt simptomele infecției

Țânțari purtători ai virusului West Nile, descoperiți în București. Care sunt simptomele infecției

Mare atenție la mușcăturile de țânțari! În Capitală s-au descoperit specii purtătoare ale virusului West Nile, care poate fi fatal pentru noi. Specialiștii spun că nu s-au depistat până acum persoane infectate, dar ne avertizează asupra simptomelor. Iată cum ne dăm seama că am fost contaminați cu West Nile și trebuie să mergem, așadar, la spital!

Țânțari purtători ai virusului West Nile, descoperiți în București. Care sunt simptomele infecției

În Capitală au fost descoperiți țânțari cu West Nile. În 16 zone din București au fost montate capcane pentru țânțari, iar specialiștii spun că 20% dintre oamenii care sunt infectați cu West Nile pot dezvolta forme severe. Astfel de țânțari, purtători ai virusului au fost identificați în zonele Crângași, Universitate-Eroilor, unde s-a pornit și o dezinsecție.

Simptomele infecției cu WestNile sunt dureri de cap, febră sau stări de greață, iar infecția nu se trasmite de la om la om, ci doar de către țânțar. ”Pentru marea majoritate a populației, virusul este asimptomatic. 1 din 5 cazuri pot dezvolta febră cu dureri de cap, diaree, vomă, iar 1 la 150 de persoane poate dezvolta infecții ale sistemului nervos central. Foarte grav se pot infecta persoanele imunocompromise care mai au și alte boli pe fond și unele cazuri nefericite se pot termina cu deces”a declarat Elena Fălcuță – cercetator științific Institutul Cantacuzino la Digi 24.

În privința țânțarilor, primarul Nicușor Dan spune despre dezinsecție că: Ne-am dus preponderent în parcuri, în Cișmigiu și apoi în toată zona”.

Alin Stoica, prefectul Capitalie, este de părere că dezinsecția trebuia demarată mai din timp. ”Din păcate, pe această zonă a fost o întârziere generată de o inabilitatea de a controla companiile sau o indecizie pe companiile municipale și de aceea activitatea a început târziu. Inițial, n-au fost prevăzute bugete pentru companiile respective, însă nu este simplu să iei activitatea companiei respective, s-o internalizezi. Deja compania funcționează”, a declarat și prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Cum putem evita mușcăturile de țânțari

Societatea Română de Microbiologie recomandă să evităm contactul cu țânțarii astfel:

  • ”evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
  • limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone, folosiți substanțe repelente de țânțari;
  • eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
  • îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă)”

Ultima oară când în România au existat țânțari cu West Nile a fost în 2019. Atunci,  au fost înregistrate 66 de cazuri de infectare și 8 decese.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: