Redactia.ro
Home » Știri » „I-a angajat pe copiii ăştia ca să-i omoare. Am tras speranţă că n-o fi el, o fi altul”. Familiile își plâng morții la poarta carierei de cărbune

„I-a angajat pe copiii ăştia ca să-i omoare. Am tras speranţă că n-o fi el, o fi altul”. Familiile își plâng morții la poarta carierei de cărbune

„I-a angajat pe copiii ăştia ca să-i omoare. Am tras speranţă că n-o fi el, o fi altul". Familiile își plâng morții la poarta carierei de cărbune

Familiile își plâng morții la poarta carierei de cărbune. Cad primele capete după tragedia de la mina Jilţ din Gorj! Iată cine se face vinovat de moartea celor trei mineri!

Familiile își plâng morții

În urma tragicului accident de la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia au fost implicate 25 de persoane, dintre care 7 au fost răniți grav, iar 3 au decedat, un lăcătuş mecanic, un electrician şi un maistru – şef de formaţie pe care unul dintre răniţi a încercat să-l resusciteze 15 minute.

Cei zece mineri răniți au ajuns de urgență la spitale din Craiova, Târgu Jiu şi Motru. Pentru doi dintre ei a fost nevoie de intervenţia elicopterelor SMURD.

Rudele minerilor stau la poarta carierei plângând pierderea suferită. Statul le oferă 40 de mii de lei pentru decesul rudelor:

„Reporter – familie: Pe ei tuburile de oxigen i-au strivit, a căzut peste ei şi i-a omorât. Noi tot am tras speranţă că n-o fi, n-o fi el, o fi altul.

Vestea accidentului din carieră a cutremurat localitatea Mătăsari din Gorj. Toată lumea are pe cineva care munceşte acolo. Dragoş avea 29 de ani şi era electrician la mină de câteva luni. S-a angajat după ce a aflat că soţia lui este însărcinată.

Mama lui Dragoş: Pentru că nu avea serviciu şi a zis că să fie bine pentru copil şi pentru familia lui.

Familie care a aflat astăzi că Dragoş a murit asfixiat.

Unchiul lui Dragoş: Are două luni de când e angajat şi l-a omorât! Îi obligă să se urce-n maşini, îi obligă să facă cum fac. El i-a angajat pe copiii ăştia ca să-i omoare.

După o viaţă petrecută la volanul TIR-ului, pe şosesele Europei, un alt bărbat de 38 de ani şi-a găsit sfârşitul în accidentul de camion din carieră. Fetele sale au fost cele care l-au convins să-şi găsească un job acasă.

Mama lui Gheorghe: Nu putea să stea fără ele. Ele n-a putut să stea fără el, că s-a rugat de el să vină.

Constantin, şeful de echipă, avea 45 de ani. A lăsat în urmă doi copii: un băiat – elev la liceu – şi o fată, studentă în Timişoara. Fratele său munceşte în cariera Jilţ Nord. Vorbeşte fără să îi mai pese că şi-ar putea pierde locul de muncă.

Dumitru Negoiţă, fratele lui Constantin Negoiţă: Demisia este puţin. Aceşti oameni trebuiau arestaţi! Pentru că nu se mai poate. Or să moară oameni în continuare, pentru că ei sunt incapabili să conducă acest complex”, relatează observatornews.ro.

Cine se face vinovat de moartea celor trei mineri

Minerii erau transportați într-o tanchetă în care numărul maxim admis era de 9 persoane, însă la momentul producerii accidentului se aflau 25 de persoane. Tancheta ar fi rămas fără frâne în timp ce se deplasa prin carieră, conform supravieţuitorilor. În momentul în care trebuia să treacă un pod care traversa benzile transportului de cărbune, a căzut în gol de la o înălţime de trei metri.

Pentru acest eveniment tragic, conducerea Complexului Energetic Oltenia a fost anchetată și se discută inclusiv demisia ministrului Energiei:

Managerul Complexului Energetic Oltenia a găsit imediat duă eveniment vinovaţii, minerii, iar apoi s-a răzgândit:

„Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan: Nu am pus eu 25 de persoane într-un mijloc de transport.

Daniel Burlan-managerul companiei: Scuze pentru declaraţile de astăzi care au fost interpretate altfel de cum am vrut eu să fie dată. Recunosc că nu sunt un bun comunicator. Şi dacă nu-s minerii vinovaţi, poate e şoferul.

Daniel Burlan-managerul companiei: Șoferul avea trecut în fișa postului ca are voie să ia în mașină angajați?

– Bănuiesc că şoferul nu e angajatul nostru, e angajatul unei firme prestatoare. Ştia că acel în acel autovehicul este destinal trasportului de marfă.

Virgil Popescu -ministru Energiei: Această maşină nu era omologată din ce am aflat pentru trasportul persoanelor, era omologată pentru transportul mărfurilor şi am înteles că puteau transpota 1+2 în faţă”, ”, relatează sursa citată.

Ministrul Energiei riscă demisia

Doi dintre şefii de la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia au fost schimbaţi din funcţia pe care o aveau, iar directorul Sucursalei Miniere a demisionat de bună voie:

„Reporter-șef: V-ati dat demisia?

– Nu!

– Ati fost inlcouit?

– Nu!

– Asa scrie intr-un comunicat al companiei.

Dumitru Negoiţă, fratele lui Constantin Negoiţă: Demisia este puţin. Aceşti oameni trebuiau arestaţi!

Tragedia zgâlţâie şi scaunul ministrului Energiei.

Dan Cărbunaru – purtător de cuvânt Guvern: În funcţie de rezultatul acestor evaluari si in functie de cum va arata aceasta inlantuire a responsabilitatilor nu putem exclude”, potrivit Antena 3 CNN.

Mărturiile sumbre ale minerilor

Un reporter Antena 3 CNN a stat de vorbă cu supraviețuitorii și a ieșit la iveală adevărul sumbru de la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia:

„Mineri-reporter: Asta facem zi de zi.

– Câte persoane aveți voie să urcați?

– Cred că 7-8.

– Și câți urcați?

– Tot sectorul! Uite așa merge zi de zi. Așa au murit colegii nostri, cu materiale printre ei!

Minerii reclamă de ani de zile condiţiile de muncă, dar ecoul lor nu ajunge până la Bucureşti

Mineri-reporter: Uitați, domnule ministru, ce pavele frumoase avem noi pe aleea spre utilaj. Mai frumoase decât aveți dvs către ministerul Energiei.

– Cand v-a fost schimbat echipamentul ultima data?

– Echipamentul e adus prin firmele lor, cea mai proasta calitate. Le iei o data, de doua ori, le bagi la spalat si se rup.

– Cele mai proaste salopete!

– Vedeti astea ne aduce noua compelxul. Bani multi pe proasta calitatea. Astea sunt contractele. De aici s-a ajuns sa murim. Din cauza contractelor fictive.

La lumina zilei, condiţiile de muncă sunt şi mai clare. De frica unui alt accident, muncitorii au mers astăzi pe jos.

Reporer-muncitori schimbul 1: De ce mergeti pe jos?

– E mai sanatos!

– De ce nu ati venit cu masina?

– Ne este frica!

– Ca se poate repeta oricand ce s-a intamplat ieri.

– Da.

– Cand ati ajuns ce ati gasit?

– Masina rasturnata.

– Ati ajutat la scoatere?

– Da. Ultimii 3 degeaba”.

 

Sursa foto: observatornews.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: