Românii iubesc iahnia de fasole cu ciolan și ceapă prăjită. Fasolea cu ciolan este, de departe, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite feluri de mâncare de la noi din țară. Se consumă în orice perioadă a anului și, din fericire, se gătește foarte ușor. Iată cum faci cea mai bună rețetă pentru a face fasole cu ciolan.
Iahnie de fasole cu ciolan și ceapă prăjită, unul dintre cele mai iubite preparate ale românilor
Românii iubesc mâncarea tradițională, așa că vă arătăm o rețetă ușoară și rapidă care face ca preparatul să iasă un deliciu culinar.
Rețetă iahnie de fasole cu ceapă și ciolan afumat. Ingrediente
500 g fasole roșie
500 g fasole albă
1 kg ciolan de porc afumat și rotisat
1 kg ceapă roșie
ulei de măsline
mult cimbru
pătrunjel verde
două foi de dafin
1-2 linguri de zahăr brun
sare și piper
Trucul pentru cea mai bună iahnie de fasole
Cel mai bun gust îl dă un anume truc. Acesta este – o parte din cantitatea de ceapă roșie va fi caramelizată la cuptor, cu ulei și multe mirodenii. În acest fel, preparatul iese și mai savuros.
Rețetă iahnie de fasole cu ceapă și ciolan afumat. Cum se prepară
Prima dată, se pregătește fasolea. Aceasta – atât cea albă, cât și cea roșie – trebuie să fie pusă în apă, cu o seară înainte. Abia a doua zi poate fi preparată.
Astfel, după ce a stat o noapte în apă, fasolea se scurge de apă, să clătește bine și se pune la fiert, într-o oală cu apă și bicarbonat de sodiu. După ce fasolea fierbe cinci sau șase minute, în clocote, se scurge toată apa și se clătește din nou fasolea. Se repetă. Abia la cea de-a treia apă, fasolea se lasă să fiarbă până când este bine pătrunsă.
Se adaugă în apa cu fasole două foi de dafin, cimbru și una sau două cepe tocate mărunt. Astfel, gustul de ceapă și cel de fasole se contopesc, iar rezultatul este, firește, un plus de savoare.
Restul de ceapă roșie se curăță, se toacă julien și se pune într-o tavă de copt. După aceea, ceapa tăiată julien se amestecă bine cu ulei, zahăr, sare, piper și mult cimbru. Apoi, tava plină de ceapă și mirodenii se dă la cuptor și se lasă compoziția la caramelizat, pentru aproximativ 30 de minute. Se amestecă din când în când, ca să nu se ardă.
Atunci când boabele de fasole albă și roșie sunt bine pătrunse, se adaugă în oală ceapa caramelizată. Se lasă la fiert împreună pentru 10 minute.
Cum se pregătește ciolanul de porc
Pentru acesta, există două variante: se poate rotisa sau se poate fierbe alături de fasole, după preferințele fiecăruia. Și într-un caz, și în celălalt, gustul iahniei de fasole va fi extraordinar.