Redactia.ro
Home » Știri » Imagini cu primul mall din România. A fost construit în anul 1999: „Era o navă spațială pentru noi”

Imagini cu primul mall din România. A fost construit în anul 1999: „Era o navă spațială pentru noi”

Primul mall din România a fost Mall Vitan.

Inaugurarea primului mall din România, București Mall, în septembrie 1999, a marcat un moment de cotitură pentru peisajul urban și comercial al capitalei. Acest eveniment a reprezentat nu doar o premieră în istoria comerțului românesc, ci și un spectacol urban de neuitat pentru bucureșteni și nu numai. Localizat în cartierul Vitan, mall-ul a transformat un spațiu industrial, parte din așa-numitele „Circuri ale Foamei”, într-un centru vibrant de cumpărături și divertisment.

La deschiderea mall-ului, bucureștenii au fost martorii unui fenomen cultural și social nou. Clădirea, asemănată de mulți cu o „navă spațială”, a atras mii de oameni, comparabil cu adunările masive din timpul Revoluției din 1989. Fotografiile de la inaugurare, împărtășite pe grupuri de Facebook dedicate amintirilor din Capitală, au stârnit sute de reacții și comentarii, evocând nostalgia unei epoci pline de schimbări și speranțe.

Fântâna Arteziană – spectacolul apei care a uimit

Una dintre atracțiile principale ale mall-ului a fost fântâna arteziană, a cărei apariție era întâmpinată cu exclamații de uimire de către vizitatori. „Când sărea arteziana până sus, toți bucureștenii exclamau: Uăăăăăiii!”, își amintesc participanții la eveniment. Acest detaliu a devenit un simbol al noutății și opulenței pe care mall-ul le aducea în peisajul urban bucureștean de după Revoluție.

Amintirile vizitatorilor sunt pline de detalii colorate: de la copii care făceau naveta cu tramvaiul pentru a ajunge la mall, la familii și tineri care admirau pentru prima oară conceptul de shopping într-un spațiu închis și modern. Mulți rememorează dificultățile de a intra în mall în primele zile de la deschidere, datorită mulțimii adunate, sau restricțiile de vârstă impuse de pază.

București Mall nu a fost doar un loc de cumpărături, ci un punct de întâlnire socială, unde oamenii veneau să se bucure de atmosfera occidentală, de spectacolele live și de apariții celebre, precum Gheorghe Hagi, care a oferit autografe în interiorul mall-ului.

Transformarea urbană

Construit printr-o investiție de 35 de milioane de euro, mall-ul a devenit rapid unul dintre cele mai vizitate locuri din capitală, cu peste 15 milioane de vizitatori în 2002 și cheltuieli de peste 200 de milioane de dolari. Acesta a simbolizat transformarea urbană și comercială a Bucureștiului, introducând conceptul de shopping mall în România și oferind un model pentru dezvoltările ulterioare.

Deschiderea București Mall a fost un moment emblematic pentru România post-comunistă, reflectând tranziția către o societate de consum și deschiderea către modele occidentale de afaceri și lifestyle. Povestea primului mall din România rămâne nu doar o amintire a unei epoci de schimbare, ci și o mărturie a modului în care spațiile comerciale pot deveni repere culturale și sociale în comunitate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: