Redactia.ro
Home » Știri » În cât timp trebuie să schimbi buletinul după căsătorie. Ce amendă riști să primești dacă nu respecți legea

În cât timp trebuie să schimbi buletinul după căsătorie. Ce amendă riști să primești dacă nu respecți legea

Schimbare majoră în 2024 : Se trece de la buletinele clasice la cărțile electronice de identitate

Evenimente precum căsătoria sau divorțul nu doar că aduc schimbări profunde în viața unei persoane, dar și în identitatea sa oficială. Un aspect esențial care intră în joc în astfel de momente este numele. Se ridică întrebarea: la cât timp după un eveniment precum căsătoria sau divorțul se schimbă buletinul pentru a reflecta noul nume?

În România, tradiția a consacrat ideea că, la căsătorie, soția ar trebui să adopte numele de familie al soțului. Totuși, din punct de vedere legal, acest lucru nu este obligatoriu. Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 reglementează procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, în cazul în care există „motive temeinice”. În plus, există opțiunea de a păstra numele de familie existent sau de a alipi cele două nume de familie pentru ambii parteneri.

În cât timp se schimbă buletinul după căsătorie

Indiferent de decizia de a lua numele partenerului sau de a-l păstra pe cel existent, schimbarea numelui în urma căsătoriei sau divorțului implică o procedură detaliată. Pentru a realiza această schimbare, trebuie să urmați câțiva pași esențiali.

În primul rând, trebuie să depuneți o cerere la Serviciul de Stare Civilă. Aici veți anexa certificatele de stare civilă, atât originale cât și copii xerox, un exemplar cu Monitorul Oficial în care a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui (se plătește o taxă pentru publicarea extrasului într-un ziar), cazierul fiscal, cazierul judiciar și copii ale actelor de identitate, atât ale voastre cât și ale partenerului.

După aprobarea cererii de schimbare a numelui, aveți la dispoziție 15 zile pentru a solicita noul act de identitate care să reflecte numele nou. În caz contrar, riscați să primiți o amendă între 40 și 80 de lei.

Ce se întâmplă dacă ai buletinul expirat

Legislația în vigoare stipulează că persoanele ale căror buletine de identitate au expirat sunt obligate să se prezinte cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării actului de identitate pentru a solicita un nou buletin. În caz contrar, veți primi o amendă cuprinsă între 40 și 150 de lei. Este esențial să respectați această regulă pentru a evita sancțiuni contravenționale.

Termenele de valabilitate ale buletinelor de identitate variază în funcție de vârsta persoanei:

  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, buletinul este valabil 4 ani.
  • Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani, buletinul este valabil 7 ani.
  • Pentru persoanele cu vârsta între 25 și 55 de ani, buletinul este valabil 10 ani.
  • După vârsta de 55 de ani, buletinul de identitate are termenul de valabilitate nelimitat.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: