Redactia.ro
Home » Știri » În câți ani recuperezi banii daţi statului la contribuţii, după pensionare? Tot ce trebuie să știi

În câți ani recuperezi banii daţi statului la contribuţii, după pensionare? Tot ce trebuie să știi

Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia în 2024? Anunţul șefului Casei de Pensii

În câți ani recuperezi banii daţi statului la contribuţii, după pensionare? Iată tot ce trebuie să știi!

Contribuțiile și pensiile în România

Sistemul de pensii din România ridică adesea semne de întrebare cu privire la valoarea pe care o primește un pensionar în raport cu contribuțiile pe care le-a achitat de-a lungul vieții active. O analiză asupra statisticilor arată că, în medie, românii primesc pensie doar pentru o perioadă de aproximativ 10 ani după ce părăsesc viața profesională. Astfel, în acest articol, vom examina câți ani ar trebui să trăiască un român după pensionare pentru a-și recupera integral contribuțiile la stat.

Contribuția la bugetul de asigurări sociale se bazează pe salariul minim pe economie și este stabilită la 25%. Așadar, un angajat cu un salariu brut de 3.000 de lei aduce un aport lunar de aproximativ 750 de lei la sistemul public de pensii.

Luând în considerare un stagiu de cotizare de 35 de ani, un român cu un salariu minim pe economie ar urma să primească o pensie în valoare de 1.785 de lei. Astfel, în timpul carierei sale, acesta virează în medie aproximativ 315.000 de lei la bugetul de stat.

Totuși, statisticile arată că, după ieșirea din activitate, un bărbat român reușește să recupereze doar aproximativ 128.520 de lei sub formă de pensie, conform datelor Eurostat referitoare la speranța de viață masculină. Astfel, există o diferență de aproximativ 186.480 de lei care rămâne în sistemul public de pensii. În cazul femeilor, statisticile oferă o speranță de viață puțin mai ridicată, iar acestea reușesc să-și recupereze aproximativ 299.880 de lei din contribuțiile lor, lăsând în urmă doar 15.120 de lei redistribuiți, potrivit Antena3 CNN.

În câți ani recuperezi banii daţi statului la contribuţii, după pensionare

Pentru a-și recupera integral contribuțiile la stat, un român ar trebui să trăiască aproximativ 14-15 ani după pensionare, atingând astfel vârsta de aproximativ 80 de ani. Aceasta este estimarea calculată pe baza diferenței dintre suma contribuțiilor achitate și suma pensiilor primite în medie, conform sursei citate.

Cu toate acestea, trebuie menționat că există și situații în care banii plătiți pentru pensie pot fi restituiți de către stat. Persoanele care optează pentru o pensie privată beneficiază de această posibilitate, iar sumele acumulate în contul individual pot fi accesate la vârsta pensionării sau în caz de invaliditate, sub formă de pensie.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: