Redactia.ro
Home » Stil de viață » În ce dată se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și superstiții în această zi

În ce dată se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și superstiții în această zi

Dragaica traditii si obiceiuri

 

 

Ca-n fiecare an, Ziua de Sânziene, ori cum mai este numită în popor – Drăgaica, are loc pe 24 iunie. Din punct de vedere religios, ziua marchează nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. În plan calendaristic, sărbătorim apropierea mijlocului verii și momentul de cotitură al verii către iarnă.

Ziua de Sânziene ori Drăgaica. Tradiții și obiceiuri

Cum ziua este marcată în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie, sărbătoarea e tratată ca atare. În această zi, nu se spală, nu se merge pe camp și nu se fac treburi casnice.

Despre ziua aceasta, denumită popular Drăgaica, se știe că reprezintă finalul muncii agricole și pregătirea pentru recoltat. Totodată, în această zi, păsările își încep pregătirile pentru sezonul rece.

O altă tradiție spune că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Se spune că Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Acesta nu trebuie văzut, căci persoana în cauză se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca.

Legende din popor legate de Ziua Sânzienelor ori Drăgaica

În unele regiuni ale țării, în ziua de 24 iunie fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe. Corințele sunt ulterior aruncate peste casă. Dacă acestea rămân agățate, înseamnă că acolo va avea loc o nuntă în curând. De altfel, unele fete își păstrează cununa pentru a o pune sub pernă. Se spune că dacă faci asta, îți visezi alesul.

În alte regiuni, în ziua de Sânziene, fetele se îmbracă fie în fete, și sunt numite Drăgaica, fie în costum bărbătesc, și poartă numele de Drăgan. Apoi, merg și joacă pe la case. Cei care primesc alaiul vor atrage norocul și vor alunga ghinionul. Se spune că cei la care poposesc Drăgaica și Drăgan vor avea recolte bogate și mult spor la muncile câmpului.

Un alt obicei presupune ca fetele să scalde în apele curgătoare, la prima oră a dimineții. Ulterior, se tăvălesc în iarba plină de rouă. În felul acesta, vor rămâne sănătoase și vor ține bolile la distanță tot restul anului. Ba mai mult, unele legende spun că femeile care au făcut asta, au rămas însărcinate până la sfârșitul anului.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: