Redactia.ro
Home » Știri » Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în luna iunie. Obiceiuri păstrate din cele mai vechi timpuri

Ce tradiții și obiceiuri se păstrează în luna iunie. Obiceiuri păstrate din cele mai vechi timpuri

Obiceiuri luna iunie

Luna iunie este prima lună a verii și este numită în tradiția populară Cireșar sau Cireșel. În această lună, oamenii se bucură de aroma și dulceața acestor fructe , care au două perioade de coacere, la începutul lunii și după jumătatea lunii până la sfârșitul acesteia.

Ce semnifică luna iunie. Este considerată luna populației tinere

Luna iunie este cea de-a șasea lună din an care bucură oamenii cu prosperitatea verii și cu aroma cireșelor. Această lună mai este denumită în tradiția populară, Cireșar sau Cireșel.

De asemenea, denumirea lunii iunie provine și de la Zeița Iuno, care este protectoarea femeilor căsătorite. Așadar, se spune că această lună este cea favorbailă pentru nunți.

Luna iulie în calendarul gregorian și iulian, are 30 de zile, cu ziua de 15 ore și noaptea de 9 ore. Cea de-a șasea lună a anului este marcată de producerea a două eclipse.

Pe 5 iunie are loc prima eclipsă de Lună prin penumbră, aceasta fiind vizibilă din România dar și din alte țări. Cea de-a doua eclipsă este cea de Soare și este văzută în România ca o eclipsă partială, având loc pe 21 iunie.

Totodată, la 21 iunie are loc Solstițiul de vară, ceea ce anunță începerea verii. În această zi ne putem bucura cel mai mult de Soare pe tot parcursul întregii zile. După această zi, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de șase luni.

Tradiții și obiceiuri în luna iunie

În luna iunie sunt sărbătorite Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe data de 2 iunie; Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile, Sfântul Vartolomeu, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sânzienele sau Drăgaica, pe data de 24 iunie; Sfinții Apostoli Petru și Pavel sau Sânpetru de Vară, pe data de 29 iunie.

În ziua de Rusalii, există tradiția de a se binecuvânta cu frunze de tei sau de nuc, acestea fiind simbolul limbilor ca de foc.

De asemenea, Sânzienele se spune că sunt aducătoare de rele dacă oamenii lucrează în ziua de 24 iunie, iar dacă nu sunt cinstite, produc vijelii și lasă câmpul fără roade.

Conform Superstiții.ro, se spune că în luna iunie dacă tună și fulgeră, atunci întreaga vara va fi una noroasă și plină de ploi.

Dacă în cea de-a șasea lună a anului va ploua, atunci la Crăciun vom avea parte de belșug, dar și că nu se vor face recolta de porumb.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: