Redactia.ro
Home » Știri » Incendiu teribil la Catedrala Notre-Dame. Francezii se roagă în stradă

Incendiu teribil la Catedrala Notre-Dame. Francezii se roagă în stradă

Incendiu teribil la Catedrala Notre-Dame. Francezii se roagă în stradă

Update: Incendiul care a devastat Catedrala Notre-Dame din Paris este “sub control”, au anunţat marţi dimineaţă pompierii capitalei franceze după mai multe ore de lupte cu flăcările, relatează AFP.

“Focul este complet sub control. A fost stins parţial, mai rămân câteva focare reziduale de stins”. Este declaratia pentru AFP locotenent-colonelul Gabriel Plus, purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

UPDATE 11:30 ”Incendiul a fost lichidat în totalitate”, a anunțat un purtător de cuvânt al Departamentului de pompieri din Paris, relatează Le Monde.

”Urmează să verificăm stabilitatea structurii de rezistență a catedralei”, potrivit sursei citate.

Catedrala Notre-Dame – Un incendiu a izbucnit, luni seara, la  Paris, în jurul orei 19.00, iar pagubele au fost devastatoare. Catedrala Notre-Dame a fost cuprinsă de flăcări, iar acoperișul și turla au fost complet distruse,  potrivit Mediafax.ro

Incendiu  la Catedrala Notre-Dame – Flăcări înalte au cuprins monumentul istoric al Parisului, iar clădirea a fost distrusă

Din fericire nicio persoană nu a fost rănită, dar evenimentul dezastruos a șocat întreaga lume.

Deocamdată, cauzele incendiului nu se cunosc, dar se bănuiește că focul ar fi pornit de la lucrările de renovare.

Potrivit Mediafax.ro, Președintele Franței, Emmanuel Macron, a vizitat luni seară Catedrala Notre-Dame, mistuită de flăcări și a declarat că ce a fost mai rău a fost evitat.

De asemenea, liderul a precizat că s-a demarat o strângere de fonduri pentru reconstrucția acesteia.  De asemenea a felicitat intervenția celor 500 de pompieri implicați în stingerea flăcărilor.

„Vom reconstrui această catedrală împreună pentru că este, fără îndoială, parte a destinului francez și a proiectului pe care îl vom avea în următorii ani,. Așa se așteaptă francezii și pentru că este ceea ce merită istoria noastră „, a declarat Emmananul Macron, vizibil emoționat de aceast dezastru.

Miliardarul François-Henri Pinault, președinte CEO și al grupului Kering, care deține mărcile de modă Gucci și Yves Saint Laurent, a promis suma de 100 de milioane de euro pentru reconstruirea Notre-Dame.

Incendiu la Catedrala Notre-Dame -Reacții din partea președintelui României și premierului, Viorica Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis, a reacționatat imediat pe rețeaua de socializare Twitter.

„Veşti şfâşietoare din Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Și premierul Viorica Dăncilă a declarat, că este afectată de veștile teribile de la Paris, iar gândurile ei se îndreaptă către prietenii noștri francezi.

„Sunt afectată de veştile teribile din Paris. Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noştri francezi”, a transmis Viorica Dăncilă, luni seara, pe Twtitter, într-un mesaj postat în limba franceză.

Turla gotică, a căzut sub flăcări la o oră după izbucnirea incendiului. Iar Acoperișul Catedralei s-a prăbușit și el, fiind structurat din lemn.

Pompierii s-au luptat ore întregi cu flăcările care avansau rapid și riscau să prăbușească nava Catedralei.

Francezii s-au pus în genunchi

Momente emoționante au avut loc în apropiere pe Île de la Cite, când francezii s-au pus în genunchi și au interpretat cântece religioase.  Aceștia rugându-se ca flăcările să nu distrugă complet Catedrala Notre-Dame.

Catedrala Notre-Dame din Paris are 850 de ani vechime, este construită în stil gotic .  Este faimoasă pentru cele trei relicve importante:   Coroane de Spini purtată de Hristos la Răstignire, bucățele din Sfânta Cruce și un cui de la Răstignirea lui Hristos.

De asemenea, Catedrala are 10 clopote, cel mai mare fiind denumit Emmanuel, de 13 tone.

Situată pe Île de la Cite, Catedrala Notre-Dame, este cea mai mare atracție turistică din Europa.

La momentul de față, în Franța catolică, este Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

În martie, un alt lăcaș de cult din Paris, Saint Suplice, unde s-a turnat celebrul film „Codul lui Da Vinci”, a fost cuprinsă de flăcări.

CItește și: Incendiu în Paris. Şapte persoane au murit

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: