Redactia.ro
Home » Știri » Încep programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Tot ce trebuie să știe cei care vor să-și schimbe mașina

Încep programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Tot ce trebuie să știe cei care vor să-și schimbe mașina

Când începe Programul Rabla în 2024? Cea mai mare primă de casare ajunge la 120.000 de lei 

O veste pozitivă pentru cei interesați să înlocuiască vehiculele vechi cu unele noi și mai prietenoase cu mediul. Începând de vineri, se lansează cea de-a doua sesiune a programelor „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”. Producătorii de autoturisme s-au înscris deja în aceste programe și așteaptă cu nerăbdare cumpărătorii. Iată detaliile!

Vești bune pentru cei care vor să-și schimbe mașina. De vineri încep programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”

Persoanele interesate să-și înlocuiască vehiculul trebuie să știe că înscrierile încep de vineri, 1 septembrie 2023, și sunt deschise până la data de 30 noiembrie. Agenția Fondului pentru Mediu a alocat aproximativ 500 de milioane de lei pentru cea de-a doua rundă a programelor.

Participanții la programul „Rabla Clasic” vor beneficia de o primă de casare în valoare de aproximativ 7.000 de lei pentru un autoturism și 10.000 de lei pentru două vehicule. Pentru cei care se înscriu în cadrul programului „Rabla Plus”, suma este mai generoasă – 51.000 de lei, cu condiția ca mașina să fie exclusiv electrică. De asemenea, programul „Rabla Local” a fost extins până pe 29 septembrie, sau până când fondurile se epuizează.

Informațiile referitoare la cerințele de participare în programele „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”, precum și documentele necesare de depus de către producători/dealeri pot fi consultate în ghidurile de finanțare ale celor două programe, aprobate prin Ordinele nr. 784 și 783/22 martie 2023. Aceste documente sunt publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, în secțiunile corespunzătoare fiecărui program.

Ce sume sunt acordate

În contextul Programului Rabla Clasic, suma acordată ca primă de casare a fost crescută la 7.000 lei, sau 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate.

Această primă de casare este destinată autovehiculului nou, cu excepția motocicletelor, ale cărui emisii de CO2 nu depășesc 155 g/km conform standardului WLTP (ciclul mondial de testare a autovehiculelor ușoare).

La suma primii de casare se pot adăuga ecobonusurile următoare:

  • Ecobonus de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, excluzând motocicletele, cu emisii maxime de CO2 de 120 g/km conform standardului WLTP.
  • Ecobonus de 1.500 lei pentru autovehiculul nou, excluzând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC.
  • Ecobonus de 3.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, excluzând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
  • Ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat casat cu o vechime de minim 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau mai veche.

În cazul achiziționării de motociclete noi ale căror emisii de CO2 nu depășesc 120 g/km conform standardului WMTC, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

  • Ecobonus de 1.500 lei pentru motocicletele noi cu emisii maxime de CO2 de 90 g/km conform standardului WMTC.
  • Ecobonus de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat casat cu o vechime de minim 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau mai veche.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale au posibilitatea să primească o primă de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, fără a fi nevoie să predea un autovehicul uzat. În cazul în care aleg să achiziționeze un autovehicul nou și să predea două autovehicule uzate spre casare, aceștia vor primi o primă de casare de 10.000 lei.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: