Redactia.ro
Home » Știri » Începutul anului școlar 2023-2024. Cu ce probleme uriașe se confruntă elevii, părinții și profesorii încă din prima zi de școală

Începutul anului școlar 2023-2024. Cu ce probleme uriașe se confruntă elevii, părinții și profesorii încă din prima zi de școală

Cu sosirea lunii septembrie, se deschide o nouă pagină în calendarul educațional al României. Peste 3 milioane de elevi se întorc în bănci pe 11 septembrie 2023, începând un nou an școlar. Cu toate acestea, speranțele pentru un an școlar fără probleme și neajunsuri par a fi departe de realitate, mai ales că profesorii se tem că nu vor avea salariile mărite.

În ciuda așteptărilor, debutul noului an școlar este umbrit de o serie de probleme majore. Peste 600 de școli la nivel național sunt în plin proces de renovare, lăsând familiile preocupate de incertitudinea privind siguranța copiilor lor în timpul orelor de curs. Situația este cu atât mai tensionată cu cât există și probleme legate de capacitatea insuficientă a creșelor și grădinițelor de stat, forțând mulți părinți să apeleze la serviciile instituțiilor private, cu costuri semnificative.

Părinții și profesorii au probleme în prima zi de școală

Una dintre principalele surse de nemulțumire pentru părinți este testarea antidrog din școli și instalarea de camere video în sălile de clasă. Aceste măsuri au stârnit revolta unor părinți care consideră că astfel de intervenții excesive nu fac altceva decât să încalce intimitatea elevilor și să creeze un mediu de învățare tensionat.

O altă problemă persistentă este aceea a salariilor profesorilor. Deși guvernul a promis majorarea acestora, legea salarizării se află într-un limbo legislativ și încă nu a fost finalizată, cu toate că termenul limită era luna iunie. Acest lucru a dus la un sentiment de frustrare și incertitudine în rândul cadrelor didactice, iar mulți directori de școli au fost nevoiți să-și prezinte demisiile. Mai mult, liderii sindicali au amenințat cu reluarea grevei în cazul în care promisiunile guvernamentale nu vor fi onorate.

Profesorii și-au exprimat îndoielile cu privire la onorarea promisiunilor făcute de actuala guvernare, mai ales în contextul economic fragil al țării. Aproximativ 50% dintre profesori, conform unui sondaj realizat de World Vision, sunt convinși că politicienii care conduc acum țara i-au mințit și că nu vor beneficia de nicio majorare salarială până în 2024. Aceasta este o dovadă a nivelului scăzut de încredere pe care mulți îl au în clasa politică din România în prezent.

Calendarul anului școlar 2023-2024

Anul școlar 2023-2024 se va desfășura pe o perioadă de 36 de săptămâni de cursuri, începând cu data de 11 septembrie. Prima vacanță programată pentru elevi va avea loc între 28 octombrie 2023 și 5 noiembrie 2023. Vacanța de primăvară este programată pentru 27 aprilie – 7 mai 2024.

O noutate notabilă pentru toți elevii din România în acest an școlar este introducerea disciplinei „Istoria Evreilor: Holocaustul”. Această materie va fi studiată conform programei timp de o oră pe săptămână, pe parcursul întregului an școlar. Această inițiativă are ca scop promovarea conștientizării istorice și a respectului pentru diversitatea culturală.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: