Redactia.ro
Home » Știri » Incident cu avionul care aduce vaccinul Moderna. Nu a putut ateriza din cauza ceții

Incident cu avionul care aduce vaccinul Moderna. Nu a putut ateriza din cauza ceții

Avionul în care erau transportate vaccinurile Moderna nu a putut ateriza la Craiova și la Iași din cauza ceții. Astăzi ar trebui să înceapă distribuirea vaccinului Moderna către centrele de imunizare din țară, iar de mâine oamenii vor primi vaccinul. 

 

Incident cu avionul care aduce vaccinul Moderna

Avionul SMURD prin care erau transportate dozele de vaccin Moderna a reușitsă aterizez doar în aeroporturile Cluj și Timișoara, dar nu și la Craiova, Iași și Constanța. În urmă cu puțin timp, avionul a aterizat înapoi la București, urmând ca în localitțile în care vaccinul nu a putut fi livrat cu avionul, să fie transportat cu autovehicule din cadrul MApN.

Dozele de vaccin Moderna au fost preluate în această dimineață de la Cnetrul Național de Depozitare din Capitală. Însă, în cursul diminețăă, avionul care a preluat vaccinul Moderna nu a reușit să aterizeze la Craiova, Iași și Constanța din cauza condițiilro meteo. La Timișoara și Cluj, dozele de vaccin Moderna au fost livrate conform programului, iar în localitățile unde avionul nu a putut ateriza, vaccinul va fi transportat cu autobehiculele MApN.

Transportul vaccinului este asigurat atât pe cale aeriană, cu un avion al Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu ajutorul unor autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Însă, este vorba despre mai bine de 26.000 de doze, care trebuie să ajungă în Brașov, Cluj, Craiova, Iași și Timișoara. O parte din dozele de vaccin rămân în București.

 

Cum se administrează serul Moderna

La fel ca în cazul vaccinului Pfizer, serul Moderna se administrează în două doze. Însă, intervalul de administrare a celor două doze este de 28 de zile. Din vaccinul Moderna au fost trimise către centrele de stocare în jur de 26.200 de doze, iar de miercuri va începe campania de imunizare în toată țara. Administrarea vaccinului Moderna era programată pentru 1 februarie, însă, toți producătorii de vaccinuri au înregistrat întârzieri.

La sfârșitul săptămânii este așteptată o primă tranșă de vaccin AstraZeneca. Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului urmează să stabilează ce categorii de persoane ar urma să primească acest ser. Însă, oficial, autoritățile nu au luat încă o decziie cu privire la categoria de vârstă la care va fi folosit serul. Cel mai probabil, vaccinul va fi folosit pentru persoane cu vârste între 18 și 55 de ani, conform unor surse medivale, în condițiile în care germania a urcat limita de vârstă până la 65 de ani.

472.000 de persoane au fost vaccinate până în acest moment, iar 79% dintre cei imunizați sunt cei care fac parte din actegoriile vulnerabile. Însă, 100.000 de persoane au fost reprogramate din cauza întârzierilor producătorilor de vaccin, după cum a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: