Redactia.ro
Home » Știri » Informație de ultimă oră pentru populație! Mesajul transmis de autorități, înainte ca ciclonul Ashley să ajungă în România

Informație de ultimă oră pentru populație! Mesajul transmis de autorități, înainte ca ciclonul Ashley să ajungă în România

Este avertizare de vreme rea! ANM anunţă că ploile vor cuprinde treptat toată țara începând de sâmbătă seară, 28 septembrie 2024. Vom avea parte de instabilitate atmosferică, iar vremea se va răci accentuat în toată țara. De vină este ciclonul Ashley, care va traversa țara noastră. 

Vremea se răcește brusc în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie a cerut informarea rapidă a populației în ceea ce privește schimbarea vremii în următoarele zile. Sâmbătă, 28 septembrie 2024, prefecții și primarii din zonele aflate sub avertizări meteorologice au primit dispoziții de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ca să mențină o comunicare constantă cu cetățenii din zonele afectate de codurile meteorologice.

Avertizare de la MAI

„Toate inspectoratele pentru situații de urgență care intră sub incidența codului portocaliu vor fi mobilizate astfel încât să intervină rapid și prompt, sens în care a fost dispusă măsura dublării efectivelor de pompieri în serviciul operativ”, se arată în informarea MAI.

În perioada următoare, România va trece de la temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă la temperaturi foarte scăzute de la o zi la alta. Lor li se adaugă fenomene extreme, precipitații în exces și riscul viiturii de pe Dunăre.

Precipitațiile vor depăși 60 de litri pe metru pătrat

Cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că au fost trimise forțe suplimentare în judeţele Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman și a cerut autorităților locale să informeze populația cu privire la riscurile potenţiale şi pentru o eventuală evacuare a oamenilor.

„În urma analizării informațiilor privind evoluția situației meteorologice transmise de specialiști în cursul serii, dar și în această dimineață, am luat decizia convocării acestei ședinte a Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă.

Este important ca toate instuțiile din subordinea MMAP să fie în alertă și să acordăm toată atenția evoluției situației hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundații, și aici mă refer în special la zonele Galați și Vaslui. Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informațiile imediat.

Trebuie să fim foarte atenți în aceste ore și zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin și vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităților că există Planuri Locale și Planuri Județene în care sunt trecute zonele critice la inundații și trebuie acționat chiar de acum, preventiv.

Zonele cu risc mare, în această perioadă sunt Galați și Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul țării către Est. Orice modificare a evoluției hidrometeorologice trebuie comunicată rapid pentru a putea aloca imediat resursele acolo unde trebuie intervenit imediat”, a menționat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Când ajunge ciclonul Ashley în România

Meteorologii au emis cod galben de ploi de sâmbătă după-amiază pentru județele din Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zonele montane. Duminică, 29 septembrie, ploile se vor extinde în toată țara, iar pentru anumite regiuni a fost emis cod portocaliu, cu precipitații care ar putea depăși 100 de litri pe metru pătrat.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, între 28 septembrie, ora 18:00, și 29 septembrie, ora 08:00, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și în zonele montane va fi în vigoare un cod galben de ploi.

„Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, anunţă ANM.

Foto: Meteoplus

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: