Redactia.ro
Home » Știri » Vine urgia! Un ciclon puternic va lovi România. Care sunt județele care ar putea fi înghițite de ape

Vine urgia! Un ciclon puternic va lovi România. Care sunt județele care ar putea fi înghițite de ape

GALERIE FOTO (2)

Din weekend, ANM anunţă că vremea se schimbă radical în România! Furtuna Ashley va lovi ţara noastră şi va aduce temperaturi scăzute, cantități uriașe de apă şi vijelii!

Alertă de vreme severă de la ANM

Un ciclon puternic va trece prin România în acest weekend, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru că se așteaptă la noi inundații. Ciclonul Ashley ajunge la noi în țară în același timp cu viitura de pe Dunăre și ar putea provoca mari pagube.

Se așteaptă ca debitul fluviului să se tripleze mâine, iar cinci județe din sudul țării ar putea fi înghițite de ape. Autoritățile au luat deja măsuri, cu toate că digurile de protecție sunt degradate. Spre exemplu, la Giurgiu, digul nu a fost consolidat în ultimii 30 de ani, iar la Prundu, oamenii sunt speriați. S-ar putea să fie nevoiți să-și părăsească casele dacă situația se înrăutățește.

„Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo și să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieșim”, a precizat un locuitor, scrie DIGI24.  

„Pericolul cel mai mare este ca digurile sunt neîntreținute și au crescut arbori cu rădăcini foarte groase. Când putrezesc rădăcinile acolo este predispozitie de inflitratie a apei. Nu s-a pietruit digul de 30 de ani”, a declarat pentru Digi24 și primarul localității Prundu, Cătălin Corbea.

Cod galben și portocaliu de precipitații

Primele zone care vor fi afectate de ciclon Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă 28 septembrie 2024, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. De duminică, vremea schimbă foaia!

Ploile se extind în toată ţara, iar pentru unele zone a fost emis cod portocaliu. Precipitaţiile vor depăşi 100 de litri pe metru pătrat. Potrivit ANM, în intervalul 28 septembrie, ora 18.00 – 29 septembrie, ora 10.00, în Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi local la munte va gi cod galben de precipitaţii.

Vor cădea chiar și peste 50 de litri pe metru pătrat

„Vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50…60 km/h. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, anunţă ANM.

„În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25…40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h”, au mai transmis meteorologii.

Ciclonul Ashley aduce furtuni în toată țara

Vremea severă este cauzată de ciclonul Ashley, care urmează să traverseze România de la vest la est în acest weekend. Acesta va aduce cu sine precipitații intense și un risc semnificativ de inundații, în special în regiunile din estul țării. Conform ministrului Mediului, Mircea Fechet, autoritățile sunt deja în alertă, având în vedere situația critică din bazinul hidrografic Prut – Bârlad.

 

foto: ANM
adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: