Iată ingredientul pentru cel mai pufos și gustos cozonac, numai bun de pus pe masa de Crăciun pentru familie. Mare atenție la modul de preparare dacă vrei să îți iasă din prima.
Ingredientul pentru cel mai pufos cozonac, exact ca pe vremuri. Ce nu trebuie să lipsească din rețetă
Cozonacii pot fi o sarcină dificilă pentru cineva care nu a mai făcut niciodată. Și chiar și pentru persoanele care au ceva experiență, pentru că necesită mult timp și răbdare, dar și multă atenție.
Totuși, de Paște sau de Crăciun, cozonacul este printre preparatele nelipsite de pe masă și primește multe laude în special dacă este pufos, durduliu, bine copt și arătos. Mirosul e ademenitor.
Pe vremuri și chiar și acum, oamenii în vârstă au grijă ca anumite ingrediente să nu lipsească din rețeta cozonacului. Ingredientul pentru cel mai pufos cozonac este untura, așadar, este indicat să pui în loc de ulei, untură.
Rețetă cozonac cu brânză dulce
Ingrediente pentru aluatul de cozonac:
- 600 gr făină;
- 120 gr untură sau unt;
- 4 linguri zahăr;
- 2 ouă;
- un vârf de cuțit sare;
- coajă de lămâie;
- 25 g drojdie; 150 ml lapte;
- un galbenuș de ou pentru uns.
Ingrediente pentru umplutura cozonacului:
- 800 gr brânză dulce;
- 100 gr unt;
- 200 gr zahăr;
- zeama de la o lămâie;
- 80 gr griș;
- două ouă;
- 100 gr stafide;
- 1 vârf de cuțit sare;
- 2 esențe sau plicuri de zahăr vanilat
Untura se freacă cu făina. Se adaugă ouăle, sarea, zahărul, coaja de lămâie. Drojdia este dizolvată în laptele călduț și se lasă aproximativ 10 minute, apoi se toarnă peste făină. Se frământă un aluat potrivit de tare care se lasă aproximativ 30 de minute să crească. Se frământă brânza cu untul moale până se formează o pastă fină. Se adaugă restul de ingrediente pentru compoziție. Aluatul se împarte în trei și se întinde pe rând câte o foaie. Se pune umplutură și se rulează. Se ung cu gălbenuș de ouă amestecat cu 2 linguri de lapte.
