Un profesor de religie de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hașdeu” a ținut un discurs pentru legionari și Călin Georgescu atât în timpul orelor de curs, cât și pe holurile școlii. Aurelian Damian este și preot la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău.
Preotul care a ținut pledoarie pentru legionari și Călin Georgescu
Un incident controversat a avut loc în cadrul unei ore de religie, unde un preot a fost filmat făcând declarații neașteptate și discutabile. În înregistrările care au apărut în spațiul public, preotul Aurelian Damian și-a exprimat deschis sprijinul pentru Mișcarea Legionară și a vorbit elogios despre Călin Georgescu, o figură publică asociată cu diverse poziții ideologice. Această pledoarie a fost făcută în fața elevilor, într-un context care ar fi trebuit să promoveze valorile creștine, dar care a alunecat într-o zonă profund controversată.
Totul a avut loc pe data de 3 decembrie 2024, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale. Preotul le-a spus elevilor de la o clasă de a XII-a că „Antonescu e victima comuniștilor” și că „legionarii nu au fost chiar ceea ce se spune și ce a rămas despre ei”, după cum a dezvăluit Recorder.
Pe înregistrările respective, elevii îi atrag atenția profesorului că Mișcarea Legionară este interzisă, însă acesta spune că legionarismul a fost interzis „în mod fals”.
La clasă, elevii urmăreau emisiunile Ancăi Alexandrescu de la Realitatea Plus
Conform Recorder, la aceeași oră de religie, profesorul le-a prezentat elevilor un fragment dintr-o emisiune a Ancăi Alexandrescu la Realitatea TV. Pretextul pentru vizionarea videoclipului a fost valul de contestări lansate public la adresa candidatului la președinție Călin Georgescu, pe care profesorul Damian le considera nejustificate.
„Ne-a spus că, în contextul politic de atunci, este singura emisiune care spune adevărul și se opune valului de ură adresat domnului Georgescu“, povestește un elev al Colegiului Hasdeu, pentru Recorder.
„Nu am văzut toată emisiunea, ne-am uitat doar la câteva momente, în care doamna Alexandrescu își exprima punctul de vedere ca susținător al domnului Georgescu și folosea încontinuu cuvântul «marș» la adresa altor jurnaliști care îl criticau.“
Profesorul a mai avut discuții politice cu elevii lui și în pauze, pe holurile liceului, potrivit mărturiilor elevilor. Conform Legii educației, „în instituțiile de învățământ sunt interzise activitățile de natură politică”.
Cine este Călin Georgescu
Cariera științifică și profesională Călin Georgescu este un specialist de renume în domeniul ingineriei mediului, având un doctorat în pedologie. A ocupat diverse funcții în Ministerul Mediului și Ministerul de Externe între anii 1990 și 2000, fiind implicat în mai multe guverne FSN, CDR și PSD.
Între 2010 și 2012, Georgescu a deținut funcția onorifică de raportor special pentru drepturile omului și deșeurile periculoase al Biroului ONU, poziție obținută la propunerea Ministerului de Externe sub guvernarea Emil Boc. După această perioadă, a activat în cadrul Clubului de la Roma în regiunea europeană. Din 2021, Călin Georgescu este cadru didactic asociat la centrul din Pitești al Universității Politehnica din București, continuându-și activitatea academică și contribuind la formarea viitoarelor generații de ingineri.
Implicarea Curții Europene a Drepturilor Omului
În căutarea unei soluții și a unui forum internațional pentru dreptate, Călin Georgescu s-a adresat și Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), ceea ce arată că lupta pentru clarificarea acestei situații este departe de a fi încheiată.
Recursul la CEDO subliniază gravitatea acuzațiilor și a deciziilor luate la nivel național, și reprezintă o încercare de a aduce întregul caz în atenția unei instanțe internaționale, cu speranța unei reevaluări obiective și neinfluențate politic. Decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție marchează un moment pivotal în istoria recentă a democrației din România.
Ea nu doar că închide un caz juridic complex, dar reiterează și importanța supremației legii și a respectului pentru procedurile judiciare. Pentru Călin Georgescu și susținătorii săi, aceasta poate reprezenta o înfrângere, dar și un nou început în lupta pentru drepturile constituționale și pentru integritatea electorală. În timp ce rezultatul poate fi văzut ca o pierdere juridică, el deschide calea pentru noi discuții și, posibil, pentru reforme în modul în care alegerile sunt gestionate și contestate în România.