Redactia.ro
Home » Știri » Insecta întâlnită și în România, care a schimbat istoria umanității prin bolile pe care le transmite. Pare inofensivă, dar provoacă multe decese anual

Insecta întâlnită și în România, care a schimbat istoria umanității prin bolile pe care le transmite. Pare inofensivă, dar provoacă multe decese anual

O înțepătură de țânțar i-a distrus viața unui tânăr de 27 de ani

Creatura periculoasă, de doar 6 milimetri, care ucide aproape un milion de oameni în fiecare an. Atunci când ne gândim la creaturi periculoase pentru oameni, nu trebuie să ne limităm la cele de mari dimensiuni, din pădure sau din ocean. Unele insecte pot fi la fel de periculoase. Printre acestea se numără și țânțarul, o insectă întâlnită și în România, care, deși pare inofensivă, a provocat multe decese de-a lungul timpului.

La fel ca și musca, țânțarul face parte din familia Culicidae, care cuprinde peste 3.600 de specii. În general, dimensiunea corpului unui țânțar este de aproximativ 6 milimetri, iar aparatul său de hrănire este sub formă de trompă. Această trompă este capabilă să pătrundă în piele și să extragă sângele. Țânțarul Anopheles, cel mai periculos gen din subfamilia Anophelinae, face parte tot din familia Culicidae.

Genul Anopheles cuprinde 40 de specii care pot transmite boli periculoase, deși sunt printre cele mai mici specii de țânțari. Aceștia se înmulțesc prin ouă, pe care femela le depune la suprafața apei, în special în bălți și mlaștini. Se hrănesc cu sângele mamiferelor și al păsărilor, inclusiv cu sângele oamenilor.

În timpul mușcăturii, saliva țânțarului este transmisă gazdei, provocând o mâncărime specifică. Prin hrănirea cu sânge, țânțarii pot ingera agenți patogeni, pe care îi pot transmite mai departe. Potrivit specialiștilor, țânțarul este un agent de control biologic, menținând sub control populațiile de insecte. De asemenea, reprezintă o sursă de hrană pentru păsări și polenizează florile, în cazul masculilor de țânțari.

Unele specii de țânțari sunt purtătoare de șapte boli mortale

Bolile transmise de țânțari Țânțarii din genul Anopheles au un mare potențial mortal. Potrivit istoricului canadian Timothy Winegard, țânțarii sunt cel mai mare dușman al speciei umane încă din cele mai vechi timpuri. Demografii estimează că între 830.000 și un milion de oameni mor anual din cauza mușcăturilor de țânțar.

În mod direct, țânțarii nu ucid oamenii, ci prin bolile pe care le transmit. Unele specii de țânțari sunt purtătoare a șapte boli mortale, cele mai multe fiind întâlnite în țările calde.

Malaria este una dintre cele mai cunoscute boli transmise de țânțari, cauzată de parazitul Plasmodium. Este întâlnită mai ales în junglele din Africa, Asia de Sud-Est și America de Sud. Femelele țânțarului Anopheles transmit rapid acest parazit. Malaria este o boală mortală, manifestată prin febră, frisoane și diaree, care poate duce la deces. O altă boală gravă transmisă de țânțari este virusul Zika, care poate provoca malformații congenitale severe la femeile însărcinate.

Alte boli transmise de țânțari includ febra West Nile, febra galbenă, febra Dengue, filarioza limfatică și encefalita japoneză.

Țânțarii au schimbat istoria umanității

Impactul istoric al țânțarilor au schimbat istoria umanității prin bolile pe care le-au transmis. Istoricul Winegard menționează că malaria a început să se răspândească în America datorită țânțarilor Anopheles din Africa. Variola a făcut ravagii printre populațiile indigene din America.

Malaria și alte boli tropicale au fost un factor important în obținerea independenței unor state, mai ales în America de Sud. Malaria a fost și o cauză majoră a decesului unor personalități istorice, cum ar fi Alexandru cel Mare.

În concluzie, deși țânțarul poate părea o creatură inofensivă, el poate fi purtătorul unor boli grave și poate avea un impact major asupra sănătății și istoriei umanității.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: