Redactia.ro
Home » Știri » Instituirea stării de alertă este incertă. Ar putea fi un weekend lipsit de restricții pentru toți românii

Instituirea stării de alertă este incertă. Ar putea fi un weekend lipsit de restricții pentru toți românii

Instituirea stării de alertă este incertă. Weekend lipsit de restricții pentru toți românii

Starea de urgență expiră în România pe 14 mai, iar din 15 mai intră în vigoare starea de alertă. Dar cum legea încă nu a intrat în vigoare și procedeul legislativ ar putea dura cel mai puțin trei zile, cele două zile de weekend ar putea fi lipsite de restricții pentru români.

În weekend s-ar putea să nu mai fie restricții

Avocatul Poporului, Renate Weber a atacat la Curtea Constituțională legea care reglementează insitutirea stării de alertă încă de săptămâna trecută, iar miercuri judecătorii trebuie să o analizeze și să dea un verdict.

Aceasta a făcut un apel la populație, insistând că fiecare dintre noi are o parte de responsabilitate în stăvilirea virusului și ar trebui să respectăm măsurile de până acum pentru propria noastră sănătate, fie că există o lege care să ne oblige să o facem sau nu.

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la CCR pe OUG care este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă, dar şi o limită în timp pentru starea de alertă. Am fi în situaţia în care Guvernul ar da stare de alertă, ar restricţiona drepturi şi libertăţi pe un termen nelimitat, dar acest lucru nu este posibil. Nu ştiu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi probleme”, a spus Renate Weber, Avocatul Poporului, la TVR.

Ce se întâmplă cu starea de alertă

Potrivit liberalilor, care au votat legea cu modificările aduse de PSD, acestea fac legea neconstituțională, așa că este posibil să nu intre în vigoare.

Chiar dacă ar trece de Camera Deputaților, proiectul care votat decizional miercuri, până la intrarea în vigoare ar dura măcar trei zile.

Legea nr 24/2002 precizează că ordonanțele emise de Guvern intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Este vorba despre trei zile calendaristice, iar ultima expiră la miezul nopții celei de-a treia zile.

De altfel, membrii PNL au vrut să folosească această lege pentru a menține restricții pentru populație, până la intrarea în vigoare a stării de alertă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: