Redactia.ro
Home » Știri » Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face astăzi, este mare păcat!

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face astăzi, este mare păcat!

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu se face astăzi, este mare păcat!

Sărbătoare mare astăzi, la data de 24 februarie, vineri. Este o zi importantă pentru toți credincioșii, fiind sărbătorite Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Vezi ce tradiții se respectă astăzi și ce este complet interzis într-o zi de post din Săptămâna Albă. Este are păcat dacă faci așa ceva!

Cea mai mare sărbătoare cu cruce neagră

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul îl au în prim-plan pe cel care l-a botezat pe Mântuitor. Potrivit tradiției, Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

Citește și: Începutul Postului Paștelui. Când se pregătesc creștinii pentru Lăsata Secului?

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a fost luat apoi pe vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, și dus de doi monahi la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei l-a așezat în biserica din această cetate, cea considerată a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

Amintim că în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol de către Sfântul Ignatie (860), în vremea împăratului Mihail. Aceasta este cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

Complet interzis de întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce neagră în calendarul ortodox. Aflându-ne în Săptămâna Albă, este interzis să consumăm produse din carne, ci doar lapte și ouă. Fiind, totuși, vineri, putem posti cu adevărat, ba chiar să ținem post negru pentru sănătate și curățire trupească.

Totodată, pe 24 februarie este mare păcat să porți ranchiună sau să arunci blestemele. Cei dragi, familie, prieteni, nu au voie să se certe, pentru că Sfântul Ioan Botezătorul se va mânia pe ei.

Chiar dacă este sărbătoare cu cruce neagră, astăzi ai voie să muncești prin gospodărie, să faci curățenie. Este interzis, însă, să speli haine, să faci petreceri sau nunți.

În unele zone se organizează slujbe la biserică, unde se sfințesc alimente și se dau de pomană. Tot astăzi se rostește o rugăciune puternică, ce te scapă de necazuri, îți aduce liniște în familie și te iartă de păcate.

”Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre”.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: