Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis, la Summit-ul NATO: „Marea Neagră este zonă de război și nu ne place acest lucru. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată zonă de pericol”

Iohannis, la Summit-ul NATO: „Marea Neagră este zonă de război și nu ne place acest lucru. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată zonă de pericol”

Președintele român Klaus Iohannis a vorbit în numele țării, la Summit-ul NATO de la Madrid, unde a prezentat așteptările României de la reuniunea crucială pentru securitatea globală. Iată ce s-a discutat!

Klaus Iohannis, detalii de la Summit-ul NATO de la Madrid

Președintele României, a prezentat motivul pentru care Summit-ul NATO de la Madrid are o importanță enormă față de cetățenii acestei țări:

„Acest summit vine să aducă un nou concept strategic. Ne așteptăm la o consolidare semnificativă a Flancului Estic.

Ne așteptăm la transformarea grupurilor de luptă în brigăzi de luptă, deci, o creștere a numărului de militari aliați în România. Dacă se ia decizia completării la nivel de brigadă, vor fi mulți mai mulți militari, însă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte.

Ne așteptăm ca Marea Neagră să fie definită de NATO drept zonă de interes strategic. Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată zonă de pericol. În context, ne așteptăm ca elemente de echipament militar cu mobilitate scăzută să fie prepoziționate – să se afle deja aici

Am convenit alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare începând cu bugetul pe 2023, iar această alocare va continua cel puțin 10 ani. O parte din bani va merge către investiții în sectorul de apărare”, conform „Antena 3”.

Iohannis: „Prețurile vor crește în continuare”

Iohannis a anunțat totodată că ne vom confrunta în continuare cu instabilitatea economică și colapsul prețurilor, mai ales în industria energetică:

„Criza energetică nu a fost o urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, ci a fost în pregătirea acestui atac.Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta. O bună parte din gaz și petrol vine „pe țeavă”, cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta.

Însă și furnizorii de gaz și de petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și, așa cum arată lucrurile, vor crește în continuare”, potrivit aceleași surse.

Iohannis: Marea Neagră a ajuns zonă de război

Președintele României a discutat la Summit și despre faptul că România este deranjată de faptul că Marea Neagră a devenit zonă de război:

„Din păcate, trebuie să vă spun că aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung. Dacă vom avea vreodată o scădere a prețului la energie este o chestiune discutată de teoreticieni. În practică, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe. Marea Neagră este extrem de importantă pentru România. Rusia a pornit războiul din Marea Neagră.

Marea Neagră este zonă de război și nu ne place acest lucru. Nici în NATO lumea nu e mulțumită de situație și e clar că e nevoie de o abordare mult mai aprofundată, mult mai largă. Este motivul pentru care noi am insistat foarte mult ca Marea Neagră să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO”, a concluzionat Iohannis potrivit aceleași surse.

NATO a luat decizia să crească numărul forțelor aflate în stare de alertă maximă, ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina, iar decizia oficială este așteptată la Summit-ul de la Madrid.

Totodată, numărul de soldați ai forței de reacție rapidă va fi și el majorat, de la 40.000 la peste 300.000, au anunțat liderii organizației militare.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat faptul că aliații vor suplimenta numărul de trupe din țările NATO aflate în proximitatea Rusiei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: