Redactia.ro
Home » Știri » Iohannis: ,,Vom reuși să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice”

Iohannis: ,,Vom reuși să facem din România un lider în domeniul schimbărilor climatice”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Bruxelles, că se va implica în construcția unor structuri care să susțină eforturile României legate de schimbările climatice. Șeful statului a declarat că România are ocazia să acceseze fonduri europene prentru reducerea poluării, ceea ce va duce la o mai bună calitate a vieții. 

Anunțul făcut de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România va putea deveni un lider în domeniul schimbărilor climatice. Însă, pentru aceasta este nevoie ca oamenii să-și schimbe obiceiurile care duc la producerea de mari cantități de deșeuri și emisii poluante.

Iohannis a subliniat că se va implica direct în tot acest proces.

România este parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice și avem capacitatea de a influența din ce în ce mai mult politicile europene în acest domeniu. Cred însă că este nevoie de un angajament ferm, iar eu, ca Președinte al României, îmi iau acest angajament pentru următorii ani.

Mă voi implica direct pentru a sprijini măsurile și politicile publice care conduc la un mediu curat, și aici mă refer în special la reducerea poluării aerului, solului și apelor țării noastre, precum și la reducerea schimbărilor climatice și la protejarea biodiversității. Toate acestea vor avea un efect benefic asupra calității vieții oamenilor”, a spus Klaus Iohannis, joi, la Bruxelles.

Șeful statului a precizat că aceste structuri pot fi construite numai prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, nu prin strategii nerealiste.

Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acţiuni concrete, pe termen mediu şi lung, acţiuni cu impact cuantificabil şi real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice şi vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor. N-avem nevoie de strategii nerealiste, făcute din pix, care să zacă într-un sertar. Trebuie să ne concentrăm pe propuneri şi strategii ambiţioase, dar realiste, pe care să le implementăm şi care să aibă ca afect creşterea calităţii vieţii oamenilor. ”, a subliniat șeful statului, potrivit Agerpres.

Președintele Iohannis a amintit că România își asumă o țintă europeană de atingere a neutralității din punctul de vedere al carbonului până în 2050. Mai mult, susține o țintă ambițioasă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. Șeful statului a subliniat că este un gest de responsabilitate pe care toți românii sunt obligați să îl respecte pentru generațiile viitoare.

Este un gest de responsabilitate pe care suntem obligați să-l facem pentru sănătatea noastră și a generațiilor viitoare. Lupta împotriva schimbărilor climatice se duce prin acțiuni concrete, pe termen mediu și lung, acțiuni cu impact cuantificabil și real. În acest sens, împreună cu Guvernul, vom elabora politici publice și vom crea instrumente care să ducă la implementarea lor”, a adăugat el.

,,Constituie o mare oportunitate de creștere economică

Șeful statului a punctat că acțiunea de creare a unor structuri în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu doar la un mediu mai curat, ci și la dezvoltarea altor sectoare economice noi – industriale, energetice, agricole și digitale.

Acțiunea în domeniul schimbărilor climatice contribuie nu numai la un mediu mai curat – asta este clar. Contribuie la sănătatea noastră, la sănătatea familiilor noastre și constituie o mare oportunitate de creștere economică. Totodată, putem dezvolta sectoare economice noi – industriale, energetice, agricole, digitale, și putem racorda economia națională la economia sustenabilității, care se dezvoltă la nivel internațional, și de care nu vrem și nu suntem izolați. Uniunea Europeană ne oferă finanţare pentru a crea şi stimula noi ramuri ale economiei sustenabilităţii prin programe precum Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Fondul de Modernizare, Fondul pentru Tranziţie Justă. Trebuie să profităm din plin de această oportunitate prin avansarea de proiecte adecvate şi mature, care vor asigura absorbţia de fonduri europene şi vor contribui la dezvoltarea sustenabilă a României”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iohannis a participat, joi, la reuniunea Consiliului European, unde a precizat că se intenționează obținerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ținte, mai ambițioase în ceea ce privește comportamentul privind schimbările climatice.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: