Redactia.ro
Home » Știri » ÎPS Teodosie anunță că „rămâne în deplină ascultare” față de Patriarhul Daniel. Arhiepiscopul Tomisului, avertisment important

ÎPS Teodosie anunță că „rămâne în deplină ascultare” față de Patriarhul Daniel. Arhiepiscopul Tomisului, avertisment important

ÎPS Teodosie anunță că „rămâne în deplină ascultare" față de Patriarhul Daniel.  Arhiepiscopul Tomisului, avertisment important

Într-un climat tensionat al relațiilor din sfera Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a reiterat loialitatea sa față de Patriarhul Daniel și Sfântul Sinod. Totuși, acest gest nu a împiedicat apariția unor noi avertismente și acuzații, subliniate într-un comunicat recent al Arhiepiscopiei Tomisului. Iată detaliile!

ÎPS Teodosie anunță că „rămâne în deplină ascultare” față de Patriarhul Daniel

În lumina acuzațiilor aduse de anumite cercuri de influență nebisericești, Arhiepiscopia Tomisului a subliniat ferm angajamentul lui Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie de a rămâne în deplină ascultare față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de Sfântul Sinod. Comunicatul emis de biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a evidențiat că orice tentativă de a stârni un conflict între Patriarhia Română și arhiepiscopia respectivă este nefondată și nepotrivită.

Într-o reacție fermă, Arhiepiscopia Tomisului a afirmat că nu va permite uitarea dreptului istoric al Mitropoliei Tomisului. Comunicatul subliniază faptul că, în ciuda eforturilor de a trece acest drept în umbră, arhiepiscopia va continua să își exercite atribuțiile, susținând propria descendență în limitele statutare și regulamentare.

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne astfel „în deplină ascultare” faţă de Patriarhul Daniel și de Sfântul Sinod.

„Aşa cum a subliniat în toate ocaziile, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie rămâne în deplină ascultare faţă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi faţă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Considerăm nepotrivite şi lipsite de temei zbaterile diferitelor cercuri de influenţă nebisericeşti de a stârni un conflict între Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Tomisului”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii Biroului de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

„În ciuda tuturor eforturilor de a se trece în umbră şi eventual, în uitare, un adevăr atât de important pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru neamul pe care îl păstoreşte precum dreptul istoric al Mitropoliei Tomisului, Arhiepiscopia Tomisului, în calitatea ei de unică succesoare a acestui tron păstoresc, nu va înceta să îşi exercite atribuţiile, în limitele statutare şi regulamentare, pentru a oferi tuturor, oricând şi pretutindeni, argumentaţia atât de bogată a propriei descendenţe”, reiese din comunicat, conform stirileprotv.ro.

Arhiepiscopul Tomisului, avertisment important

Reacționând la anularea unui miting al societății civile pentru recunoașterea Mitropoliei Tomisului, arhiepiscopia a subliniat că ÎPS Teodosie nu a avut cunoștință despre acest eveniment înainte de apariția știrilor în mediul online. Mulțumind organizatorilor pentru renunțarea la miting, Arhiepiscopia a evidențiat importanța implicării lor în celebrarea hramului bisericii ‘Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie’ din Constanța.

„Arhiepiscopia Tomisului mulţumeşte organizatorilor pentru că au dat curs rugăminţii şi îndemnului părintesc al Înaltpreasfinţitului Teodosie de a renunţa la marş şi de a i se alătura ierarhului Tomisului în rugăciune la hramul bisericii ‘Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie’ din Constanţa. Prezenţa lor alături de soborul de arhierei a oferit mai multă solemnitate evenimentului care s-a desfăşurat în cele mai bune condiţii şi a evitat, măcar în parte, interpretările insinuante menite să devieze atenţia publică de pe un demers în interesul restabilirii adevărului privind Mitropolia Tomisului pe o presupusă ‘răzvrătire’ a Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie. Subliniem din nou faptul că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu a ştiut de miting până la apariţia ştirii transmise de organizatori în mediul online”, se mai arată în comunicat.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.

De asemenea, potrivit comunicatului, „întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”.

În contextul unei posibile ședințe a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române pe data de 29 februarie, se anunță discutarea temei referitoare la acțiunile arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. Aceste acțiuni sunt percepute ca încălcări ale ordinii statutare și ca tulburări ale păcii din viața Bisericii și a societății. Totodată, comunicatul emis de Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române respinge solicitările Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie, subliniind că aceasta contravine statutului BOR și ordinii stabilite.

În acest context, relația dintre Arhiepiscopia Tomisului și Patriarhia Română pare să atingă noi cote de tensiune, cu posibile repercusiuni în sfera bisericească și socială a României.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: