Redactia.ro
Home » Știri » Iulian Gherghuț, românul răpit de teroriști în Africa, a fost readus în România după opt ani. Cum a decurs operațiunea de salvare

Iulian Gherghuț, românul răpit de teroriști în Africa, a fost readus în România după opt ani. Cum a decurs operațiunea de salvare

iulian

Ministerul Afacerilor Externe informează că Iulian Gherguț, cetățeanul român care a fost luat în captivitate în Burkina Faso acum 8 ani, a fost eliberat.

Iulian Gherghuț a fost readus în România după opt ani în care a fost ținut prizonier de teroriști în Africa

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat că Iulian Gherguț se află în prezent în siguranță pe teritoriul României. Conform Ministerului Afacerilor Externe, aducerea cetățeanului român Iulian Gherguț în țară astăzi este rezultatul eforturilor depuse de toate instituțiile implicate în cadrul Celulei de Criză Interinstituțională. Aceste instituții au efectuat demersuri constante pentru a obține eliberarea cetățeanului român prin intermediul diferitelor canale politice și diplomatice.

În comunicatul său de presă, Ministerul Afacerilor Externe menționează că dorește să exprime recunoștința autorităților române față de toți partenerii externi, cu o mențiune specială pentru autoritățile marocane, pentru sprijinul semnificativ acordat în rezolvarea acestei situații extrem de dificile.

Iulian Gherghuț fusese răpit în anul 2015

Iulian Gherguț, cetățeanul român răpit în luna aprilie a anului 2015 în Burkina Faso, îndeplinea funcția de agent de securitate la o mină de mangan situată în Tambao, în regiunea de nord a Burkina Faso, în proximitatea granițelor cu Niger și Mali. Bărbatul de naționalitate română, provenind din satul Traian din comuna Sâmbăoani, situată în județul Neamț, a fost luat în captivitate în data de 4 aprilie 2015, în urma unei ambuscade care a vizat vehiculul de teren în care efectua o patrulă.

La data de 2 iulie 2017, filiala Al-Qaida din Mali a difuzat o înregistrare video în care apăreau șase ostatici străini, printre care se numărau Arthur Kenneth Elliott, un cetățean australian în vârstă de 82 de ani, Sophie Pétronin din Franța și românul Iulian Gherguț. Această informație a fost adusă la cunoștință în acel moment de către SITE, un centru american specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: