Redactia.ro
Home » Știri » Toți cetățenii români au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați

Toți cetățenii români au reușit să ajungă pe aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați

Autoritățile au reușit să îi preia pe toți românii aflați pe teritoriul Afganistanului și să îi transporte la aeroportul din Kabul pentru a fi evacuați din țara cu cel mai ridicat risc la momentul actual. Din fericire, cu toate că a durat ceva până să reușească să îi transporte în siguranță pe toți, au reșit să ducă misiunea la îndeplinire. În decursul următoarelor ore, românii vor zbura spre România.

UPDATE 12:00 Restul de 14 români au reușit să ajungă la avion

Din fericire, autoritățile tocmai au anunțat că și restul de români care nu reușeau să ajungă într-o zonă sigură au reușit să urce în avion. Aceștia se află acum în aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați din Afganistan.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți (vineri – n.r.) într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare”, a fost mesajul transmis de MAE.

UPDATE 10:00 Încă un român a fost evacuat din Afganistan

Ultimele informații arată faptul că încă un român a fost evacuat din Kabul. Acesta este al doilea conațional care reusește să părăsească Afganistanul cu ajutorul unui avion militar trimis de țara noastră. Românul se află acum în siguranță la Islamabad.

De asemenea au mai fost evacuați și trei cetățeni ai unor state europene și anume un cetățean bulgar, unul britanic și unul american. La scurt timp după preluarea pasagerilor, aeronava a decolat spre Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță.

Care este motivul pentru care românii refuză repatrierea

Conform ultimelor informații apărute în presă, reprezentanții statului român fac eforturi pentru a-i convinge pe români să părăsească țara, deoarece situația urmează să se agraveze și șansele de evacuare vor fi probabil nule peste câteva săptămâni, în condițiile în care statele occidentale și-au închis ambasadele. Chiar în aceste momente, un avion al Armatei Române așteaptă pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la distanță de o oră de zbor de Kabul.

Noaptea trecută, avionul a luat din Afganistan un singur cetățean român care a dorit să plece, însoțit de o echipă mobilă a MAE, deplasată la Kabul pentru a acorda asistență consulară. România a trimis, în noaptea de miercuri spre joi, primul avion militar în Afganistan pentru a evacua românii din Kabul. Mai erau 16, însă a mai fost preluat doar un singur cetățean. El este angajat al unei agenții NATO, iar restul românilor nu au fost transportați pe motiv că nu au putut ajunge la aeroport, fiind în afara Kabulului, a transmis MAE printr-un comunicat.

Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze. Sunt facțiuni talibane diverse care nu vorbesc între ele, plus mulțimi de oameni care stau pe drumuri.„, au declarat oficialii români.

15 români așteaptă evacuarea

Potrivit informațiilor din presă, în momentul actual, 14 dintre români, angajați ai unei firme de securitate, se află într-o clădire din oraș, iar al 15-lea într-o locație diferită și se caută soluții pentru deplasarea acestora în siguranță la aeroport. Oficialii români lucrează cu americanii și britanicii pentru a-i a reuși evacuzarea în siguranță a românilor din Kabul, în condițiile în care noi am retras în totalitate trupele din Afganistan.

Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune. Noi suntem gata să îi luăm pe toți”, a fost mesajul transmis de către oficialii români. Aceștia au avertizat  că este foarte posibil ca în câteva zile, maximum săptămâni, situația din Afganistan să nu mai permită o altă operațiune de evacuare.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: