Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis a semnat legea: aceşti români vor primi salarii minime de 3000 lei. Vezi dacă eşti pe listă!

Klaus Iohannis a semnat legea: aceşti români vor primi salarii minime de 3000 lei. Vezi dacă eşti pe listă!

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială. Legea asumată de coaliţia de guvernare prevede că salariul de bază minim brut în domeniul agricol este de minimum 3.000 lei lunar. Actul normativ face parte din pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”.

Aşadar, aproximativ 300.000 de salariați din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate (dar rămân asigurați) și, opțional, nici la Pilonul II de pensii.

Brut – 3000 lei, net – 2362 lei

Practic este modelul din construcții, cu excepția opționalității la Pilonul II. Așadar, după publicarea în Monitorul oficial se va aplica începând cu veniturile aferente lunii iunie 2022.

Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână. Pentru contabili, cel mai probabil vor fi plătţi mai bine la o firmă din agricultură, industria alimentară sau construcții decât la una dintr-o altă industrie. Adică angajatorul va fi dispus să ofere un net mai mare având în vedere că va plăti mai puține taxe.

Ce alte avantaje mai sunt în agricultură?

Legea promulgată mai prevede că „perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: