Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis cere înființarea unui Grup de luptă NATO în România: „Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial..”

Klaus Iohannis cere înființarea unui Grup de luptă NATO în România: „Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial..”

În cadrul deschiderii Trilateralei România – Polonia – Turcia, Klaus Iohannis a vorbit despre criza din Ucraina și relația României cu NATO. Președintele intenționează să consolideze apărarea României, dar și ca țara noastră să ofere ajutor în continuare refugiaților ucraineni.

Klaus Iohannis cere înființarea unui Grup de luptă NATO în România: „Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial..”

Izbucnirea războiului din Ucraina a reprezentat un moment critic pentru întreaga Europă, mai ales că securitatea tuturor statelor a fost pusă în pericol. În fața unei asemenea amenințări, puterile din întreaga lume au dat dovadă de o solidaritate deosebită, condamnând ferm acțiunile Moscovei.

În acest context, Klaus Iohannis a vrut încă o dată să sublinieze faptul că țara noastră rămâne aproape Ucrainei.

„Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va continua să acorde asistență multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, a spus Iohannis.

Cât despre relațiile dintre NATO și România, președintele încurajează înființarea unui Grup de luptă, precum și a întăriri apărării militare pe Flancul Estic european.

„România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar și coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei și noua realitate de securitate definită prin prezența militară masivă a Rusiei în Ucraina și în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea și urgența acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic. Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forțelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual și desfășurarea, în premieră, a Forței NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective. […] Dorim, în acest context, ca decizia aliată de înființare a unui Grup de luptă în România să fie aprobată cât mai curând posibil și contăm pe sprijinul țărilor dumneavoastră în acest sens”, le-a spus el participanților la întâlnire.

România își consolidează propria apărare

Criza din Ucraina a tras un semnal de alarmă și pentru țara noastră, așadar s-a decis ca în viitor România să învestească mult mai mult în propria apărare. Astfel, cheltuielile militare vor fi majorate, pe lângă susținerea pe care o primim în acest moment din partea NATO.

„În afară de aceasta, România își va consolida propria capacitate de apărare. Intenționăm să creștem cheltuielile militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%. Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă”, a mai spus președintele.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: