Redactia.ro
Home » Știri » Klaus Iohannis, declarații de presă de la Cotroceni. Intrăm din nou în stare de urgență?

Klaus Iohannis, declarații de presă de la Cotroceni. Intrăm din nou în stare de urgență?

Klaus Iohannis

Număr record de cazuri de coronavirus în România. Joi au fost înregistrate 614 de pacienți noi infectați cu COVID-19, cel mai mare din România de până acum.

Ce a transmis șeful statului

Șeful statului a atras atenția că există carența majore în sistemul medical, lucru arătat de pandemia de coronavirus.

Economia națională puternic dezechilibrată a fost arătată tot de criza sanitară, a menționat președintele țării.

Noul coronavirus a schimbat radical viețile tuturor și a pus la încercare sistemele de sănătate, de protecție socială și pe cele economice. Realitatea din toate țările ne arată că pericolul unei raspandiri masive a virusului, care să nu fie total ținută sub control, a putut fi evitat doar prin adoptarea de măsuri ferme, a transmis președintele.

Șeful statului a precizat că în țara noastră criza sanitară a fost gestionată în mod corect. La fel, cetățenii au fost cooperativi și au respectat regulile.

„România a acționat la timp și eficient. în dată de 16 martie am semnat decretul privind instituirea stării de urgență”, a transmis Iohannis.

Klaus Iohannis a transmis că România a gestionat foarte bine criza de coronavirus, iar măsurile dure luate de autorități au dat roade.

„Instituțiile implicate direct au reușit, prin implementarea unor măsuri dure, excepționale, să diminueze efectele negative ale epidemiei, acționând rapid și eficient. Acest lucru ar fi fost imposibil fără profesionalismul și dedicarea personalului medical. Datorită modului în care toți cei implicați și în special cei din prima linie, a fost evitată o criză sanitară de proporții și au fost salvate numeroase vieți. Răspunsul cetățenilor a fost unul covărșitor pozitiv”, a transmis președintele.

Șeful statului a făcut un apel către parlamentari să adopte legea care trebuie să ne protejeze de contaminarea cu coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis va susține o nouă conferință de presă joi, la ora 13, când Grupul de Comunicare Strategică va anunța numărul nou de cazuri de infectare cu coronavirus, precum și date despre cei internați, vindecați sau persoanele care și-au pierdut viața din cauza infecției.

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre pandemia din România

Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, președintele va face declarații la Palatul Cotroceni, după ora 13.

Declarația președintelui Iohannis vine chiar după ziua în care în țara noastră a existat un număr record de infectări cu COVID-19, cel mai mare număr de cazuri de la izbucnirea pandemiei în țara noastră, în luna februarie a acestui an.

Ora la care preșdintele Klaus Iohannis va face declarații de presă este aceeași cu momentul în care Grupul de Comunicare Strategică dă publicității datele oficiale ale situației coronavirusului în România.

Dezbateri în Parlament despre legea carantinei

Tot la ora 13 încep și dezbaterile din Parlament privind legea carantinării și a izolării persoanelor bolnave, ce le dă dreptul autorităților de a impune aceste măsuri dacă este cazul. Cum aceasta ar fi lege, cetățeanul infectat nu ar avea dreptul de a se opune.

Această lega a fost modificată de Comisia Juridică, în urma unei dezbateri organizate de PSD, la care au fost invitate mai multe organizații non-profit.

Astfel, raportul Comisiei Juridice urmează să fie supus votului final din Camera Deputaților, ce este prima cameră sesizată. După aceea, proiectul de lege privind carantinarea merge la Senat.

Miercuri, președintele i-a îndemnat pe politicieni să uite de politică și de divergențe și a solicitat Parlamentului să rezolve situația legii ce privește carantina.

Este momentul să lăsăm divergenţele politice deoparte. Solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgenţă legea care clarifică carantina. Nu este momentul să disperăm. Haideţi să facem un efort să continuăm. Nu lăsaţi garda jos. Este în joc viaţa voastră şi a celor dragi”, a transmis miercuri președintele țării.

Loading...