Redactia.ro
Home » Homepage » Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, au avut un dialog la Palatul Cotroceni, iar ulterior au făcut și declarații de presă comune. Secretarul general al NATO rămâne în România până miercuri, pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi.

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”

Klaus Iohannis l-a numit pe Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, un „prieten apropiat României”. Ei au făcut declarații de presă comune și au vorbit despre situația de securitate a spațiului euroatlantic generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent asupra Flancului Estic și a zonei Mării Negre.

România, la rândul său, va continua să aducă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a NATO și la consolidarea capabilităților Alianței, acționând, în continuare, ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Acest angajament se bazează pe măsuri concrete, în primul rând pe decizia de a crește cheltuielile naționale destinate Apărării de la 2% din PIB, cât sunt acum, la 2,5% din PIB începând chiar din anul 2023.

Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România.

Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați.

Grupul de luptă NATO din România se află în plin proces de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește elementele care să-i permită creșterea la nivel de brigadă.

(…)

România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele.

Sursa: declarații Klaus Iohannis

Jens Stoltenberg a subliniat importanţa implicării NATO în războiul din Ucraina şi rolul României în cadrul flancului estic al Alianţei.

Aveți un sistem cheie pentru sistemul de apărare NATO antirachetă.

Mulțumesc pentru angajamentul privind alocațiile bugetare pentru apărare. Suntem în cea mai mare criză de securitate într-o generație întreagă. NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații. Miniștrii de externe ai NATO vor căuta modalități de a sprijini în continuare Ucraina.

Ați facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, ați asigura sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu-l putem lăsa pe Putin să câștige, ar arăta altor lideri că se pot atinge țeluri prin forță.

Sursa: declarații Jens Stoltenberg

Klaus Iohannis şi Jens Stoltenberg, declaraţii de presă comune: „Nu îl putem lăsa pe Putin să câștige”
Foto: preluare RTV
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: