Redactia.ro
Home » Știri » La câte zile de la Paște are loc, de fapt, Înălțarea Domnului. Ce semnifică această zi

La câte zile de la Paște are loc, de fapt, Înălțarea Domnului. Ce semnifică această zi

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, marcând înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului. Această sărbătoare, menționată în Biblie în cartea Faptele Apostolilor, simbolizează momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat de pe Muntele Măslinilor și a ajuns în ceruri. Această sărbătoare este un moment de mare importanță în calendarul creștin ortodox.

Când se sărbătorește Înălțarea Domnului în 2024

În fiecare an, Înălțarea Domnului este sărbătorită la 40 de zile de la Paște, într-o zi de joi. În anul 2024, Înălțarea Domnului va fi sărbătorită pe data de 13 iunie. Această sărbătoare coincide și cu Ziua Eroilor, un moment solemn în care eroii români, ce și-au jertfit viața pe câmpul de luptă, sunt comemorați la fiecare Sfântă Liturghie din bisericile ortodoxe.

Înălțarea Domnului marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, după ce s-a arătat discipolilor timp de 40 de zile, pregătindu-i pentru misiunea lor viitoare de a propovădui credința creștină. Această sărbătoare simbolizează și înălțarea umanității alături de Hristos, iar credincioșii așteaptă cu nădejde revenirea Sa pentru a instaura Împărăția lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Una dintre tradițiile de Înălțarea Domnului este aducerea la biserică a frunzelor de nuc sau de salcie, asemănătoare cu cele pe care se presupune că Iisus le-a purtat în momentul înălțării Sale la ceruri. Aceste frunze sunt sfințite în biserică și apoi duse acasă pentru a fi păstrate ca amulete de protecție împotriva relelor.

O altă tradiție specifică acestei sărbători este vopsirea ouălor în roșu, culoare care simbolizează sângele lui Hristos. Ouăle roșii sunt oferite ca pomană sau împărțite familiei și prietenilor în această zi. De asemenea, este obiceiul să se facă pomeni pentru cei decedați și să li se ofere mâncare și băutură în memoria lor.

De asemenea, plantele de leac precum leușteanul, paltinul și alunul sunt sfințite în această zi, iar ferestrele caselor sunt împodobite cu frunze de leuștean pentru protecție împotriva bolilor și a ghinionului.

În tradiția populară, de Înălțarea Domnului nu se spală rufe sau nu se fac alte treburi casnice. Este o zi dedicată rugăciunii și comemorării celor dragi, precum și respectării tradițiilor și obiceiurilor specifice acestei sărbători importante pentru creștinătate.

În unele comunități, oamenii evită să participe la evenimente de divertisment sau petreceri în ziua Înălțării Domnului, preferând să petreacă timpul în rugăciune și reflectare asupra semnificației spirituale a sărbătorii.

În multe locuri, se preferă să se reducă activitățile comerciale în această zi, pentru a permite credincioșilor să participe la serviciile religioase și să se roage în liniște.

De Înălțarea Domnului, credincioșii se adună la biserică pentru a participa la slujbă și pentru a se ruga pentru cei dragi și pentru bunăstarea lor. Este o zi în care se comemorează și se celebrează credința creștină în învierea și înălțarea lui Hristos, precum și speranța în revenirea Sa pentru a instaura Împărăția lui Dumnezeu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: