Redactia.ro
Home » Homepage » Laura Codruța Kovesi, interviu în The Guardian: „Legea este egală pentru toată lumea”

Laura Codruța Kovesi, interviu în The Guardian: „Legea este egală pentru toată lumea”

Laura Codruța Kovesi

Prestigiosul cotidian britanic The Guardian a stat de vorbă cu Laura Codruța Kovesi, prim procuror european. „Laura Codruța Kövesi și-a câștigat numele de șefa respectată a DNA-ului. Ea a mers după miniștrii și primarii guvernamentali corupți, devenind rapid favorita parlamentarilor europeni și a campaniilor anticorupție.”, scriu jurnaliștii britanici despre fosta șefă DNA.

Fosta șefă DNA a vorbit despre lansarea activității Parchetului European (EPPE), primul organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii. Activitatea noului birou va avea ca rezultat mai multe investigații și mai multe urmăriri penale, precum și o apărare mai puternică a statului de drept în UE, a declarat Kovesi într-un interviu.

„Reperul nostru pentru succes va fi încrederea cetățenilor în instituția noastră”, a spus procurorul „popular”, care este oprită pe stradă pentru fotografii și strângeri de mână în țara de origine, notează The Guardian. Codruța Kovesi se așteaptă ca Parchetul European (EPPO) să primească peste 3.000 de cazuri.

Ea s-a luptat să crească bugetul agenției, propus la 37,7 milioane de euro. Oficialii UE susțin că fondurile, deja majorate o dată, sunt suficiente pentru anul de lansare și speră că organizația va fi gata să înceapă – așa cum era planificat – undeva în 2020.

Cea mai mare problemă a instituției pe care o conduce

Cea mai mare problemă a acestei instituții este decizia a 5 state membre ale UE – Danemarca, Irlanda, Ungaria, Polonia și Suedia – să nu se alăture proiectului. În încercarea de a convinge Ungaria, unde prietenii și familia primului ministru au câștigat contracte lucrative europene cu finanțare comunitară, oficialii UE au încercat să lege plata fondurilor UE de situația statului de drept. Cu toate acestea, Ungaria a refuzat să participe la proiectul Parchetului European.

Așteptările de la Kovesi sunt mari, mai scriu jurnaliștii de la The Guardian. Familiile jurnaliștilor de investigație uciși, Daphne Caruana Galizia și Ján Kuciak, au scris consiliului de miniștri al UE pentru a o susține, descriind-o drept „cea mai valabilă și mai distinsă candidată pentru acest post”. Ei au spus despre procurorul român că se afla în aceeași situație ca Caruana Galizia și Kuciak, care au vizat corupția la nivel înalt.

Ce așteptări are Laura Codruța Kovesi

Iată ce a spus aceasta cu privire la aceste așteptări: „Sunt aceeași persoană care am fost și până acum, așa că voi face tot posibilul … și nu voi fi singură în asta”. Pe de altă parte, Kovesi, care preferă să nu comenteze politica din România, a declarat că DNA are încă procurori curajoși, și că speră că noul guvern va schimba o lege din 2018, care a fost criticată pentru că slăbește independența judiciare și lupta împotriva corupției.

După ce România a aderat la UE în 2007, unele guverne ale UE s-au plâns că țara cu un nivel ridicat de corupție a fost lăsată să intre în familia europeană prea curând. Kovesi are o perspectivă diferită, susținând că lupta împotriva corupției s-a schimbat fundamental după aderarea României.

Acum, ea va concentra aceeași atenție asupra combaterii corupției în 22 de țări. Întrebată dacă va ezita să trimită în judecată un lider UE suspectat de abuz de fonduri UE, ea a răspuns: „Bineînțeles că vom acționa … EPPO va fi parchetul independent și va trebui să demonstrăm că legea este egală pentru toată lumea.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: