Redactia.ro
Home » Știri » Laura Codruţa Kovesi jubilează. O nouă victorie în instanță pentru fosta șefă DNA

Laura Codruţa Kovesi jubilează. O nouă victorie în instanță pentru fosta șefă DNA

Laura Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi mai câștigă un proces. Înalta Curte de Casație și Justiție a României a respins definitiv, marţi, recursul declarat de Inspecţia Judiciară împotriva unei decizii a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Consiliul a ales să nu o sancţioneze disciplinar pe fosta şefă a DNA, pe care inspectorii judiciari o acuzau că ar fi încălcat statutul magistraţilor.

„Respinge cererea de suspendare formulată de recurenta Inspecţia Judiciară. Respinge recursul formulat de recurenta Inspecţia Judiciară împotriva hotărârii nr. 5P din 24 iunie 2019, pronunţată de Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru Procurori în materie disciplinară, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 2 iunie 2020”, se arată în minuta ICCJ.

În urmă cu aproape un an, Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă de Laura Codruţa Kovesi, acuzată că nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii ce vizau dosarul familiei Cosma, potrivit Adevarul.ro.

Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi, după ce aceasta ar fi inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuţiilor purtate la sediul DNA Ploieşti, care constituiau probe într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul la CEDO

Decizia formulată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție a României vine la scurt timp după ce Laura Codruța Kevesi a câştigat la CEDO un proces împotriva statului român.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader, fără a se putea apăra.

Laura Codruța Kovesi nu a cerut despăgubiri statului român, însă efectele aceste decizii CEDO trebuie să fie aplicate pe viitor de statul român atunci când revocă un magistrat dintr-o funcție înaltă.

La sfârșitul anului 2018, Laura Codruţa Kovesi a făcut o plângere către CEDO în care contesta modul în care a fost revocată din funcţie. Cererea a trecut rapid de procedura de filtru. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA în 9 iulie, în urma unei decizii a Curții Constituționale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: