Redactia.ro
Home » Stil de viață » Legatura din misofonie si tulburarea obsesiv compulsiva: cum se manifesta?

Legatura din misofonie si tulburarea obsesiv compulsiva: cum se manifesta?

tulburarea obsesiv compulsiva

Tulburarea obsesiv compulsiva este intalnita in jurul nostru sub diferite forme. Aceasta se manifesta prin ganduri si idei infinite care nu ne dau pace. Tulburarea obsesiv compulsiva este o boala cronica ce inainteaza pe zi ce trece creand reale probleme ale individului fata-n fata cu societatea.

Dar ce este misofonia? Termen putin cunoscut, insa cu siguranta recunoscut de o multime dintre noi. Misofonia este mai exact tulburarea ce cauzeaza neplaceri la contactul cu actiuni ale celor din jur. Sa inchidem o clipa ochii si sa ne amintim de sorbitul din ciorba al colegului de munca. Sau mestecatul unui mar, sunetul de furculita ce atinge farfuria sau pe cel de creta care cade pe tabla.

Simptome tulburarea obsesiv compulsiva

Spre deosebire de cei care au tulburari obsesiv compulsive si sunt fixati spre a „rezolva” problema cu pricina, cei care sufera de misofonie tind sa nu aiba reactii de lunga durata in faza incipienta. Prima reactie fiind cea de piele de gaina, urmata de stari de transpiratie si nervozitate pana la incetarea zgomotului sonor. Exista si o faza mai avansata, aceea in care esti deranjat de faptul ca persoana de langa tine se freaca la nas, isi baga mana des prin par, sau face un gest mult prea repetat.

Obsesiile si compulsiile ocupa foarte mult din timpul persoanelor afectate. Acestea interfereaza cu activitatea zilnica a celor aflati in situatia aceasta provocandu-le probleme in societate fie ca este vorba de lucru, relatie cu familia sau prietenii, gradinita sau scoala.

Ca si tratament, cea mai indicata este consilierea. Tratamentul medicamentos nu este intotdeauna o solutie, insa daca medicul va recomanda atunci trebuie urmat.

Citește și: Ce simptome are fibrilația atrială, boala care afectează mii de români

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro